Festivalul Musica Barcensis 2015 - 1 august - Ghimbav

Quartetto Brassovia / 4 Tune Quartet

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Ghimbav

4Tune Quartet

Roxana Curtgeafar – vioara I, Corina Tofănel – vioara a II-a, Simona Gurău – violă și Alexandra Enache – violoncel. 4 prietene, 4 muzicieni, 4 colege de Filarmonică… aceleași 4 suntem 4Tune Quartet!

Pentru că iubim și muzica clasică dar și rock-ul, am vrut să descoperim noi sonorități. Așa s-a născut 4Tune Quartet, practic o trupă de cover-uri rock, într-o sonoritate clasică dar electrizantă, plină de energie.

Deși înființat de nici un an, 4Tune Quartet a avut numeroase concerte atât pe scenele cluburilor de profil, dar cântând şi în deschiderea festivalului de film horror “Dracula Film Fest” sau în cadrul festivalului “Strada dell’Arte”.

Quarteto Brasovia

Formația brașoveană se dedică de câțiva ani interpretării muzicii baroce și reușește să facă din fiecare interpretare o adevărată incursiune în secolele trecute – captivând publicul.

Instrumentele cvartetului: vioară, oboi, spinetă, violoncel reușesc să alcătuiască o mică orchestră, care ne poartă în diferitele afecte ale stărilor umane.

Ansamblul a luat ființă din dorința și bucuria de a cânta muzică veche. În luna mai 2009, a participat la prima ediție a concursului internațional de muzică barocă “La Stravaganza”, Cluj-Napoca, unde a obținut premiul III. În luna august a anului 2009, Quartetto Brassovia a susținut un recital în cadrul  festivalului “Diletto Musicale”, ediția a XI-a. Până la finele anului 2009, Quartetto Brassovia a susținut numeroase recitaluri de muzică veche, din care amintim: Biserica Evanghelică “Sf. Bartolomeu”, Brașov, Biserica Fortificată – Prejmer, cât și în alte biserici din Brașov și Sibiu. În luna noiembrie 2009, Quartetto Brassovia a susținut la Muzeul de istorie – Brașov, un recital caritabil pentru restaurarea clopotului din turnul Casei Sfatului. Membrii Quartetto Brassovia sunt: Emin Curtgeafar – Oboi, Roxana Bârsan – Vioară, Alexandra Enache – Violoncel, Paul Cristian – Clavecin.

Emin Curtgeafar s-a născut în 1982. A inceput studiul oboiului la vârsta de 12 ani, la Liceul de Artă din Constanța, cu profesoara Doina Burneci. A urmat apoi cursurile profesorului Dorin Gliga, la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania”, Brașov. În 2005 este admis la clasa de Master a profesorului Jochen Muller-Brincken, la Hochschule fur Musik, din Wurzburg, Germania, unde a absolvit în 2007. În tot acest timp a participat la cursuri de măiestrie cu profesorii Hans Elhorst, Mark Schaeferdick și Lajos Lencses. De asemenea a colaborat cu filarmonici din țară – Constanța, Brașov, Satu Mare, Orchestra Națională Radio, dar și cu Orchestra Teatrului Wurzbug sau Filarmonica din Hof – Germania. Din anul 2009 este instrumentist al Filarmonicii “Gh. Dima” – Brașov.

Roxana Bârsan s-a născut la Satu Mare, în 1982. A început studiul viorii la vârsta de 8 ani, cu profesoara Murvai Ibolya la Liceul de Muzică “Aurel Popp” din Satu Mare. A continuat de la 12 ani, cu profesorul Danil Raceu, până în clasa a XI-a când s-a transferat la București, la Liceul “Dinu Lipatti”, unde a studiat cu profesorul Valeriu Rogacev. A urmat, sub îndrumarea aceluiași profesor, Facultatea de Muzică a Universității Transilvania Brașov, unde a absolvit în anul 2006. În același an a fost admisă la clasa de Master a profesorului Sören Uhde, la Hochschule für Musik, din Würzburg, Germania, unde a absolvit în anul 2008. În 2003, a câștigat împreună cu pianista Anca Preda, premiul special “Süβmayr”, la Concursul din cadrul Festivalului “Mozart”, din Cluj-Napoca. A susținut concerte cu orchestra Filarmonicii din Satu Mare. Din anul 2001 este membră a orchestrei Filarmonicii “Gh. Dima” din Brașov.

Alexandra – Maria Enache s-a născut în București în anul 1982. La vârsta de 10 ani începe studiul violoncelului, sub atenta îndrumare a mamei sale, profesoara Mihaela Ionescu, în cadrul Școlii de Muzică și Arte Plastice nr.5, din București. La 12 ani va continua cu profesoara Anca Vartolomei , în cadrul Liceului de Muzică “George Enescu” – București, până în clasa a X-a, când se va transfera la clasa profesoarei Ungur Victoria, la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” – București. Din anul 2001 a urmat cursurile secției instrumentale a Facultății de Muzică a “Universității Transilvania” – Brașov, facultate pe care o va absolvi în anul 2006, la clasa  maestrului Aurel Niculescu. În anul 2000 a câștigat premiul special în cadrul concursului național de interpretare “Dumitru Motatu”, și premiul II în cadrul concursului național de interpretare “George Georgescu”. În anul 2004 a participat la cursurile de măiestrie susținute la Facultatea de muzică din Brașov de cvartetele “Con Tempo” – Marea Britanie, și “Aron” – Austria. Din anul 2006 este membră a orchestrei Filarmonicii “Gh. Dima” din Brașov.

Paul-Alexandru Cristian s-a născut la Brașov în anul 1976. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Brașov cu prof. Mirra Popescu. Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania” Brașov, obținând în anul 2000 diploma de licență. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher, cursuri de clavecin și continuo cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam, cursuri de improvizație cu prof. Martin Strohhäcker, cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Jan Kleinbussink. În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția) la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut la Catedrala din Lausanne în iunie 2004. Dintre numeroasele recitaluri susținute în România și străinătate menționăm pe cele susținute la Lausanne, Brașov, Sibiu, Istanbul, Roche (Elveția). Pe lângă activitatea de organist, susține o bogată activitate camerală în mai multe formații de muzică veche (“Codex”, “Georgius”) cu care a  participat la festivalul de artă medievală. În perioada 2002 – 2004 a fost organist titular la biserica La Sallaz/Vennes din Lausanne (Elveția), din 2004 fiind organist la biserica Sf.Bartolomeu din Brașov.

 

Quartetto-Brassovia

Programul concertului:

În biserică: Quartetto Brassovia

1. G.Ph.Telemann – Suite VI d-moll

Dolce – Allegro – Vivace – Allegro –
Andante – Presto – Moderato – Vivace

2. H.I.F. von Biber – Sonata Representativa per violin

Allegro – Privighetoarea – Cucu – Broasca – Adagio –
Găina și cocoșul – Presto – Prepelița – Pisica –
Marşul Muschetarilor – Allemande

3. Marin Marais – Folies d’Espagne

Temă cu variaţiuni

4. J.B. de Boismortier – Balet IV

Rondement – Gaiment – Legerement – Doucement

 

În curte: 4Tune Quartet

Recital classic-rock

Top