Dialogul epocilor: Baroc și Romantic
Ora: 18.00
Locația: Biserica Evanghelică Fortificată, Strada Republicii, Sânpetru, Brașov
În acest concert vom audia orga restaurată din Sânpetru, alături de sunetul trompetei. Partener este un trio sopran, clarinet, pian – care va aduce în completarea sunetelor baroce, muzică romantică de Louis Spohr și Schumann. Prin acest concert, Sânpetru se alătură localităților din Festivalul Musica Barcensis.
Artiştii, Meda Nemes (soprană), Sena Ducariu (pianistă) şi Marius Oprea (clarinetist), au început să colaboreze în anul 2009, ei fiind angajaţi ai Operei Braşov. Din anul 2009 artiştii susţin recitaluri camerale în Brasov – Casa Mureşenilor, Centrul Cultural de la Arcuş, Târgu Mureş – Palatul Culturii, Sinaia – Castelul Peleş şi Bucureşti – Muzeul George Enescu.
Născută în Târgu Mureş, soprana Meda Nemeş urmează cursurile de canto la Liceul de Muzică din localitate, continuându-şi apoi pregătirea muziclă la Facultatea de Muzică din Braşov, absolvind secţiile Pedagogie muzicală (2001) şi Canto, la clasa prof. Cristina Soreanu (2004). Îşi completează studiile universitare în anul 2009, absolvind Masterul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia Canto, sub îndrumarea prof. Georgeta Stoleriu. În prezent este artistil liric la Opera Braşov, oferind în paralel recitaluri de arii şi lieduri în Braşov, Târgu Mureş, Bucureşti sau Râmnicu Sărat, colaborând şi cu alţi artişti precum Wolfgang Gutler, Razvan Suma, Josu Okinena sau Marius Oprea. În timpul activităţii artistice a urmat şi cursuri de măiestrie în Braşov şi în ţară cu Cornel Murgu, Eugenia Moldoveanu, Felicia Filip şi Georgeta Stoleriu.
Sena Ducariu este absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, având ca profesor pe Viorica Zorzor. Urmează cursurile de perfecţionare în Germania, cu prof. Rudolf Kehrer. În palmaresul pianistei sunt prezente diferite distincţii primite la concursuri de interpretare muzicală, precum şi numeroase recitaluri în străinătate şi în majoritatea centrelor muzicale din ţară. Ca lector universitar este desemnată pianist acompaniator la Cursurile de vară de la Rm. Vâlcea şi la Cursurile Internaţionale de MăiestrieArtistică organizate de Facultatea de Muzică din Braşov (la clasele prof.: Petre Munteanu, Viktor Pikaisen, Georgeta Stoleriu, Gheorghe Roşu, Wolfgang Guttler şi Eva Mohos). A susţinut recitaluri alături de violoniştii Octavian Raţiu, Florin Ionescu-Galaţi, tenorul Marius Brenciu, basul Gheorghe Roşu şi clarinetistul Iulian Rusu. În prezent este maestru corepetitor al Operei Braşov.
Născut în 1976 la Braşov, Marius-Laurenţiu Oprea urmează cursurile Liceului de Muzică din Cluj la clasa profesorilor Ioan Goilă şi Reman Zoltan. În anul 2000 obţine diploma de licenţă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Valeriu Bărbuceanu. Educaţia sa muzicală a fost completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Aurelian Octav Popa şi Paul Green. În timpul facultăţii, Marius a colaborat cu Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti şi a întreprins turnee în Elveţia ca membru al orchestrei „Bucharest Young Symphonic Players”. Debutul solistic al a avut loc pe scena Teatrului Valah din Giurgiu, fiind acompaniat de Orchestra Filarmonicii din acel oraş, condusă de Radu Popa, concert radiodifuzat în cadrul emisiunii „Muzicieni de azi…muzicieni de mâine”. Este invitat permanent al stagiunii Fundaţiei ACUMM; recitalurile de la Palatul Şuţu din Bucureşti cuprind lucrări de o diversitate stilistică remarcabilă: de la Bach la Tiberiu Olah, sau de la Mozart la Marţian Negrea. De altfel, pasiunea sa pentru muzica camerala şi cea contemporană s-a concretizat în participări la Festivalul Internaţional al Muzicii Noi de la Bucureşti, Festivalul Internaţional al Muzicii de Cameră – Brasov, Festivalul Internaţional de muzică Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ si Festivalul Internaţional Timişoara Muzicală. În paralel cu activitatea solistică, Marius-Laurenţiu Oprea este clarinetist al Operei din Braşov, cu care a întreprins numeroase turnee în Austria, Germania, Italia, Luxemburg, Franţa, Elveţia, Olanda, Marea Britanie şi colaborează cu Filarmonica din Braşov.
Paul-Alexandru Cristian s-a născut la Brașov în anul 1976. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Brașov cu prof. Mirra Popescu. Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania” Brașov, obținând în anul 2000 diploma de licență. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher, cursuri de clavecin și continuo cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam, cursuri de improvizație cu prof. Martin Strohhäcker, cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Jan Kleinbussink. În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția) la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut la Catedrala din Lausanne în iunie 2004. Dintre numeroasele recitaluri susținute în România și străinătate menționăm pe cele susținute la Lausanne, Brașov, Sibiu, Istanbul, Roche (Elveția). Pe lângă activitatea de organist, susține o bogată activitate camerală în mai multe formații de muzică veche (“Codex”, “Georgius”) cu care a participat la festivalul de artă medievală. În perioada 2002 – 2004 a fost organist titular la biserica La Sallaz/Vennes din Lausanne (Elveția), din 2004 fiind organist la biserica Sf.Bartolomeu din Brașov.
Peter Klein interpretează la trompetă în duo cu orga, aflându-se la acest concert în dubla calitate : de muzician și totodată de gazdă a concertului, ca preot paroh al acestei biserici de patrimoniu.
Programul concertului
G.F. Händel (1685 – 1751) – Air
R. Schumann (1810 – 1856) – Fantezie
P.J. Vejvanovsky (1640 – 1693) – Sonate in g
Marţian Negrea (1893 – 1973) – “Gheţarul de la Scărişoara”
J.S. Bach (1685 – 1750) – “Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ”
Fritz Kreisler (1875 – 1962) – Liebeslied
G.Ph. Telemann (1681 – 1767) – “Es ist gewisslich an der Zeit”
Astor Piazzolla (1921 – 1992) – Oblivion
Josef Haydn (1732 – 1809) – Adagio
Isac Albeniz (1860 – 1909) – Tango
F. Mendelssohn (1809 – 1847) – “Sei stille dem Herrn”
F. Schubert (1797 – 1828) – “Ave Maria”
J. Stanley (1712 – 1786) – Trumpet Voluntary
Sena Ducariu – pian
Marius-Laurenţiu Oprea – clarinet
Peter Klein – trompetă
Paul Cristian – orgă