Duo de chitară
Costin Soare – chitară și lăută
Mihail Petre – chitară
Ora: 17.00
Locația: Biserica Fortificată Prejmer
În prima duminică din luna august centrul concertelor festivalului Musica Barcensis se mută în localitatea Prejmer, locul de unde a plecat în anul 1999 conceptul de a oferi concerte în bisericile fortificate. Sub denumirea Diletto musicale, aceste concerte au atras un public numeros care a generat apoi ideea de a extinde și asupra altor localități această ofertă. Din 2010 s-a născut MUSICA BARCENSIS.
Costin Soare, unul dintre cei mai valoroși muzicieni români, va bucura publicul cu un repertoriu variat, interpretat atât la chitară, cât și la lăută, care pornește de la dansurile renascentiste, ajungând la muzica spaniolă și sud-americană din secolul XX. Acest regal sonor va fi prezentat și în alte 10 recitaluri ale Turneului “Muzica în Palatele României”, eveniment organizat de Asociaţia Culturală “Pro Valores”. Turneul se va desfășura în perioada 3 – 21 august 2016, în locuri deosebite, oferindu-se astfel noi atracții unora dintre cele mai frumoase și mai încărcate de istorie spații. Solistul va fi acompaniat de către chitaristul Mihail Petre.
Născut în România în 1978, Costin Soare este unul dintre cei mai activi chitarişti ai generaţiei sale, susţinând recitaluri solo şi camerale în România, Franţa, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Japonia. Este profesor de chitară la Colegiul Naţional de Muzică “Dinu Lipatti” şi profesor la Universitatea din Bucureşti la specializarea Interpretare, pe perioadele 2002-2006, 2008-2009, şi în prezent, precum şi la specializarea Muzică de cameră din 2002 până în 2006.
Şi-a început studiile la vârsta de 15 ani şi foarte devreme a fost premiat cu o bursă scoţiană la Master în Music Performance la “Royal Scottish Academy of Music and Drama”, unde a studiat cu Phillip Thorne şi Allan Neave. În timpul anilor de master, a avut ocazia deosebită de a lucra cu Joaquin Cleerch, David Tanenbaum, Harvey Hope, Carlos Bonnell, Pablo Marquez, Zoran Dukic şi Paolo Pegoraro şi a câştigat premii la Concursul Naţional de Licee şi Universităţi din Craiova, şi la competiţii internaţionale organizate în România.
Teza de doctorat intitulată “Sonata pentru chitară în perioada anilor 1920-1950 a perioadei neoromantice” a fost premiată cu ‘Magna cum Laudae’ în iunie 2011, arătând totodată interesul chitaristului pentru cercetarea teoretică.
Costin Soare concertează regulat în două ansambluri de muzică de cameră: cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu (din 2008) şi cu mezzosoprana Claudia Codreanu (din 2010), transformând repertoriul variat al lui John Dowland (cântat la lăută) în muzică contemporană. A fost directorul adjunct şi interpret al piesei de teatru inspirată din lucrarea lui Mario Castelnuovo-Tedesco pentru narator şi chitară ‘Platero y yo’, pusă în scenă la Bucureşti, Baia-Mare şi Sighişoara de Petru Maier Bianu. Programele sale pot fi definite de un concept tematic, spre exemplu recitaluri dedicate lui Leo Brouwer, Toru Takemitsu (chitară solo/flaut-chitară), ‘A Spanish Evening’ (chitară solo şi mezzosoprană cu chitară), ‘Musica Nocturna’ (nocturnals pentru chitară solo din sec. 20), ‘Italian 100%’ (flaut şi chitară) – sau, de abordarea istorică a instrumentelor concepute pentru spectacole live din diverse epoci (Renaştere, Baroc, Clasică etc.)
Programul concertului:
Lăută
Valentin Bakfark – Non dite mai (Galliard)
John Dowland – Can she excuse (Galliard)
Joan Ambrosio Dalza – Piva
– Calata alla spagnola ditto terzetti
Chitară
Erik Satie – Trois gnossiennes (Duo)
João Pernambuco (1883-1947) – Sons de Carrilhões (Duo)
Isaac Albeniz – Asturias
Ariel Ramirez – Alfonsina y el mar
Heitor Villa-Lobos – Choros no.1
Isaac Albeniz – Tango (Duo)
Joaquin Turina (1882-1949) – Trei dansuri gitane, op.55 (Duo)
(Zambra–Danza ritual–Sacro-monte)
Francisco Tárrega – Gran Jota