Duo – Orgă și Sopran
Ora: 18.00
Locația: Biserica Evanghelică Râșnov, Str. Republicii
Solistele serii, Ilse Maria Reich și Georgeta Stoleriu sunt prietene de o viață și formează în plan muzical o formație cu o experiență îndelungată. Membre ale ansamblului “Studioul de muzică veche București”, soprana Georgeta Stoleriu și organista Ilse Maria Reich s-au remarcat deopotrivă prin interpretarea muzicii baroce cât și a pieselor din repertoriul contemporan românesc. Astfel au prezentat în primă audiție lucrări dedicate lor de către compozitoarea Felicia Donceanu.
Ilse Maria Reich, originară din Sibiu, a studiat orga la Praga cu Jiri Rheinberger, la Essen cu Gisbert Schneider şi la Hochschule für Musik und Theater din Hanovra, cu Ulrich Bremsteller. Numeroasele concerte susţinute în Bucureşti la Ateneul Roman şi la Sala Radio, precum şi în provincie, turneele în multe ţări europene, participarea la festivaluri internaţionale, înregistrări radio şi pe disc au făcut-o cunoscută în ţară şi în străinătate.
La Rottenburg (Germania), Ilse Maria Reich a înfiinţat în 1990 o şcoală de muzică, care astăzi are 500 de elevi şi pe care a condus-o până în 2006 ca directoare. Organista are un vast repertoriu, de la preclasic la contemporan, şi susţine recitaluri în diferite formaţii camerale şi concerte ca solistă. Pe scenele din România este prezentă în fiecare an, la Radio Bucuresti, la Ateneul Roman, la Sibiu, Mediaş, Braşov.
Soprana Georgeta Stoleriu a fost remarcată pe o scenă, pentru prima oară, la vârsta de cinci ani, de către Viorel Cosma. Celebrul bariton Petre Ştefănescu Goangă a recomandat-o profesoarei Yolandei Mărculescu.
După absolvirea Conservatorului din Bucureşti în 1970, Georgeta Stoleriu a urmat cursuri de specializare la Hochschule für Musik „Franz Liszt” din Weimar, cu Lore Fischer. Prezentă permanent în stagiunile Radio şi ale Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, a concertat de asemenea în Polonia, Ungaria, Iugoslavia, Slovacia, Spania, Elveţia, Olanda, Germania, Italia, Grecia, Austria, Cehia, Franţa, Moldova, Maroc, SUA, Portugalia, Suedia.
Repertoriul Georgetei Stoleriu este foarte întins, cuprinzând mari lucrări vocal-simfonice din epoci diferite, cu o predilecţie deosebită pentru muzica lui Bach, piese vocale din Evul Mediu şi Renaştere, reconstituite printr-o muncă de veritabilă arheologie muzicală, unele dintre ele prezentate în primă audiţie absolută cu remarcabila formaţie Studioul de Muzică Veche; lucrări de compozitori contemporani, artista acordând o atenţie deosebită acestei laturi a activităţii sale concertistice.
Ca profesoară la Conservator a format o şcoală de canto al cărei prestigiu este confirmat de palmaresul internaţional al fostelor sale studente, printre care Felicia Filip, Ruxandra Donose, Liliana Nichiteanu, Ileana Tonca, Aura Twarowska, Mirela Zafiri.
A înregistrat peste 3500 minute la Radio România, la Casele de discuri „Electrecord”, „Newport Classic” (SUA), „Guanako” (Germania) şi la Televiziunea Română, ca interpretă principală în filmele Secretul Susanei de Wolf-Ferrari şi The Music Lesson de Felicia Donceanu.
În 1995 a iniţiat bursa personală „Yolanda Mărculescu”, pe care o acordă anual tinerilor cântăreţi, în memoria profesoarei sale.
Programul concertului:
1. Jan Zach – Präludium und Fuge c-Moll / Do minor
2. Gulio Caccini – “Amarilli, mia bella” (Madrigal)
“Ave Maria”
3. W. A. Mozart – Adagio und Allegro in f-moll / Fa minor
4. J. S. Bach – Aria “Quia respexit” (din “Magnificat”)
5. G. B. Pergolesi – Aria “Vidit suum” (din “Stabat Mater”)
6. César Franck – Prélude, Fugue et Variation h-Moll / Si minor
7. Franz Schubert – “Ave Maria”
8. Giuseppe Verdi – “Ave regina, vergine Maria”