Duo: Pian și Voce
Johann Markel – pian
Matthew Baker – bas – bariton
Ora: 18.00
Locația: Biserica Evanghelică Codlea
Libera circulație în cadrul Uniunii Europene a generat și continuă să genereze întâlniri dintre muzicienii celor mai diverse state. Astfel centrele culturale ale Europei reușesc să adune și în domeniul muzical marea lume la ea acasă. Olanda este țara unde s-au cunoscut artiștii concertului din 16 iulie: Johann Markel și Matthew Baker. Primul, originar din Brașov, este un pianist concertist și un cunoscut acompaniator. Matthew Baker vine din Australia și lucrează în diferite producții de operă din Anglia și Olanda. Pentru concertul de la Codlea, din data de 16 iulie, ei au pregătit un program de Lieduri, care oferă o incursiune interesantă și în zona muzicii moderne.
Johann Markel s-a născut în Brașov, România. A început primele lecții de pian în Germania la 10 ani. La 16 ani a studiat cu Gottfried Rüll la Conservatorul Meistersinger din Nürnberg (Germania) și apoi la Universitatea de Muzică Nürnberg-Augsburg, unde a obținut diploma ca instrumentist (pian) și profesor de pian. A continuat studiile cu Geoffrey Douglas Madge la Conservatorul Regal din Haga (Olanda).
Johann a participat la masterclass-uri cu pianiști și pedagogi renumiți ca Karl-Heinz Kämmerling, Volker Banfield, Sergei Rjanov și Anatol Karemacher. Peter Feuchtwanger, cu care a studiat în mod regulat, este cel care l-a influențat artistic cel mai mult, împreună cu pianista franceză Annie Gicquel.
În 2013 a participat la a 8-a ediție a Academiei Internaționale de vară Samedan (Elveția), unde a făcut cursuri de dirijat cu dl. Feuchtwanger și Thomas Sanderling.
Acompaniamentul de lied-uri este de asemenea de mare interes pentru Johann. A participat la cursurile lui Han-Louis Meijer și a luat parte la un masterclass pentru transpunerea poemelor lui Verlaine pe muzică, conduse de Meinard Kraak (voce) și Rudolf Jansen (acompaniament), cu artista asociată Christine Wemekamp. Din 2009 a cântat lieduri clasice și romantice împreună cu soprana Dorothea Jakob, cu care a format un ansamblu de cameră. Alt ansamblu este format cu bass-ul Matthew Baker. În sezonul 2015/2016 ei concertează în Olanda și România, având in repertoriu lucrări de Schumann – ‘Dichterliebe’ op 48 și Finzis – ‘Let us Garlands Bring’ op. 18. Concertele l-au purtat în Elveția, România, Italia, Olanda, Germania, unde a cântat ca solist, acompaniator și membru in ansambluri de muzică de cameră. Împreună cu Westerkamerorkest Amsterdam și Houtens Kamerorkest a interpretat concerte de pian de Joseph Haydn, Wolfgang A. Mozart, Felix Mendelssohn Bartholdy și Ludwig van Beethoven, dirijate de Taco de Vries. În sezonul 2014/2015 a interpretat concertul nr. 2 de Mendelssohn, într-o serie de trei concerte.
Repertoriul său este unul variat, începând cu prima școală vieneză până la postmodernism, dar lucrările favorite rămân cele ale lui Franz Schubert și Alexander Skrjabin. Pe lângă zona interpretativă, Johann Markel predă pianul la Houtens Muziek Collectief, Houten (Olanda) și lucrează ca asistent la Fundația Alink-Argerich (AAF).
Matthew Baker s-a născut în Australia. În 1997 a fost licențiat în Studii Medievale, cu diplomă de merit, la Universitatea din Sydney. Pregătirea sa muzicală a fost în cânt liturgic și oratoriu, iar în 2000 s-a mutat în Irlanda pentru a fi vicar în corul Catedralei St. Patrick din Dublin. De atunci s-a specializat în muzică barocă și a obținut titlul de Master in Music (Muzică Veche) la Conservatorul Regal din Haga în anul 2005. A studiat printre alții cu profesorii Michael Chance, Jill Feldman, Marius van Altena, Barbara Pearson și Diane Forlano.
Matthew performează frecvent în oratorii și operă în Benelux și Franta cu dirijorii Jos van Veldhoven (Netherlands Bach Society, Utrechts Barok Consort), Jos Vermunt (Residentie Bach Ensemble), Françoise Lasserre (Akadêmia) Paul van Nevel (Huelgas Ensemble) și Christina Pluhar (L’Arpeggiatta). El cântă de asemenea ca solist sau în diverse ansambluri la festivalurile de muzică veche din Utrecht, Antwerp, Bruge, Vezelay și Saintes. În Anglia a performat ca solist cu City of London Simphonia și St Albans Bach Choir, iar în Germania cu Düsseldorfer Symphoniker. În 2005 a apărut în rolul lui Sylvandre în L’Europe Gallante de Campra, sub conducerea lui William Christie în Ambronnay Academy. În 2006 a avut rolurile lui Giove și Nettuno, în prima punere în scenă modernă a operei Ulisse al Isola di Circe a lui Zamponi, din cadrul Festivalului de la Bruxelles. Tot în 2006 Matthew a câstigat premiul pentru interpretarea ariilor pentru bas din Messiah de Handel din cadrul Concursului International de Cânt Solistic al Fundației Seghizzi in Gorizia, Italia. În 2008 Matthew a interpretat Apollo într-un aranjament baroc al cantatei Apollo și Daphne de Handel, în Teatrul de Stat din Karlsruhe, în cadrul festivalului Handel.
Înregistrările sale includ rolul Aeneas din Dido și Aeneas de Purcell dirijat de Jed Wentz, Cristos din Patimile dupa Matei de Heinrich Schütz și Anima Dannata în La Rappresentatione di Anima e di Corpo (Alpha) de Cavallieri. Împreună cu ansamblul olandez Le Nuove Musiche, Matthew a înregistrat madrigalele complete de Monteverdi pentru Brilliant classics.
Programul concertului
Ludwig van Beethoven – Sonata op. 10 nr. 2, F-Dur – Allegro. Allegretto. Presto
Johannes Brahms – ‘Ich wandte mich’, nr. 2 op. 121 aus ‘Vier ernste Lieder’
Frederic Chopin – Ballade nr. 4, f-moll
Robert Schumann – “Dichterliebe” op. 48 (Text von Heinrich Heine)
1, Im wunderschönen Monat Mai
2, Aus meinen Tränen sprießen
3, Die Rose, die Lilie, die Taube, die Sonne
4, Wenn ich in deine Augen seh’
5, Ich will meine Seele tauchen
6, Im Rhein, im heiligen Strome
7, Ich grolle nicht
8, Und wüßten’s die Blumen
9, Das ist ein Flöten und Geigen
10, Hör ich das Liedchen klingen
11, Ein Jüngling liebt ein Mädchen
12, Am leuchtenden Sommermorgen
13, Ich hab’ im Traum geweinet
14, Allnächtlich im Traume
15, Aus alten Märchen
16, Die alten, bösen Lieder