Festivalul Musica Barcensis 2016 - 17 iulie - Bartolomeu

Concert de orgă, trompetă barocă, nai și voce

Cristina Radu – soprană

Cristina Petcu – nai

Gábor Hegyi – trompetă

Steffen Schlandt – orgă

 

Data: 17 iulie 2016

Ora: 19.00

Locația: Biserica Evanghelică Bartolomeu, Brașov, Str. Lungă nr. 251

Duminică, 17 iulie va aduce la Biserica Bartolomeu, un concert cu strălucire – trompetă barocă, soprană, nai și orgă. Repertoriul pentru această distribuție este foarte mare, deoarece posibilitățile timbrale sunt vaste. Trompeta este cel mai cunoscut  instrument de alamă, deci instrumentul cel mai des folosit pentru a da fast și strălucire unei piese muzicale. În sec. XV-XVIII a fost instrumentul preferat de casele regale. Combinația cu vocea umană, nai și orgă va da un caracter festiv concertului, mai ales că muzicienii serii au o experiență mare în acest domeniu. Trompetistul Hegyi Gábor a primit anul trecut premiul ECHO Klassik cântănd împreună cu ansamblul Concert Royal Köln. El revine cu plăcere la Brașov, unde a mai concertat în repetate rânduri cu interpreții concertului de la Bartolomeu: soprana Cristina Radu și organistul Steffen Schlandt.

Repertoriul va fi format din muzică barocă însă vor exista și excepții :)

Soprana Cristina Radu este solistă a Operei din Braşov şi desfăşoară o bogată activitate concertistică în ţară şi peste hotare, fiind deopotrivă atrasă de scena teatrului liric, genul cameral şi vocal-simfonic. A absolvit în 2003 Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (clasa de canto Maria Slătinaru-Nistor), perfecţionându-se ulterior în Master Class cu Ileana Cotrubaş, Virginia Zeani, Felicity Lott, Alberto Zedda, Ionel Pantea, Emilia Petrescu, Mariana Stoica, Laura Niculescu, Giulio Zappa, Denice Graves, Alain Nonat şi Cristian Mihailescu. În 2013 obţine titlul de Doctor în muzică (UNMB), cu teza „Cântăreţul de operă şi epoca sa. Secolul XX”, sub coordonarea Prof.Dr.Grigore Constantinescu. Între 1993-1997 urmează Liceul de muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Cântă în Corul de copii Radio şi urmează cursuri de vioară şi pian, între 1985-1992.

Desemnată “Soprana anului 2009” (Gala Premiilor în Cultură, Arcuş 2010), Cristina Radu este laureată a concursurilor „Verviers International Singing Competition”, „Mihail Jora”, „Joseph Schmidt”, „Marţian Negrea” Concursul de Lied, Braşov „Festivalul Muzicii Maghiare” ş.a.m.d.  Cristina Radu debutează în 2003 ca Donna Elvira în Don Giovanni (Mozart) pe scena Operei Naţionale din Bucureşti. Îşi dezvoltă personalitatea artistică în recitaluri şi ca prim-solistă a Operei Braşov, abordând un vast repertoriu şi realizând turnee de spectacole în Germania, Austria, Italia, Elveţia, Marea Britainie şi Spainia. Colaborează cu Teatrul Liric din Cagliari (Italia), Operele Naţionale din Bucureşti, Constanţa, Galaţi. Susţine concerte în SUA, Belgia, Bulgaria, Ukraina şi Romania. Colaborează cu dirijorii Christian Badea, Tiberiu Soare, Daisuke Soga, Paul Staicu, Alexander Myrat, Vlad Conta, Giovanni Bria, violonceliştii Alexandru Moroşanu, Laura Buruiană, organiştii Steffen Schlandt, Georges Athanasiades. Realizează înregistrări şi prime audiţii de muzică contemporană, participă în emisiuni Radio şi TV.

Gábor Hegyi începe să cânte la trompetă la 6 ani, în orașul său natal, Budapesta. La 14 ani intră la liceul de muzică “Béla Bartók” din Budapesta, iar la 19 ani ajunge în Germania, unde își începe studiile la Facultatea de Muzică din Trossingen. Aici studiază pentru a deveni profesor de muzică, precum și instrumentist, terminând cu diplomă de merit. Mulțumită profesorului său Horst-Dieter Bolz, intră devreme în contact cu trompeta barocă. În urma acestei întâlniri se hotărăște să se dedice în totalitate trompetei baroce, precum și practicii interpretării muzicii vechi, studiind la Conservatorul Regal din Haga cu prof. Susan Williams. Grație bunei colaborări cu profesoara, Gabor reușește să se afirme în lumea muzicii vechi. A cântat cu cele mai bune formații, ca de exemplu The Bach Ensemble (Ltg. Joshua Riffkin), Concerto con Anima, Concert Royal Köln, Elbipolis Barockorchester Hamburg, La Stagione Frankfurt, Akademie für Alte Musik Berlin, sau Concerto Köln. De asemenea a putut să-și afirme talentul în diverse orchestre de stat, ca de exemplu: Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz, Opera de Lausanne, sau Staatsoper Stuttgart. Ca interpret de muzică de cameră, precum și ca solist a avut concerte în Argentina, Algeria, Germania, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, România, Elveția, Tunisia și Ungaria. A făcut de asemenea înregistrări la posturi de radio si televiziune în Europa, Africa de Nord și America de Sud. Trompetistul Hegyi Gábor a primit în anul 2015 premiul ECHO Klassik la categoria Muzică de cameră și instrumente de suflat,  cântănd împreună cu ansamblul Concert Royal Köln. 

Cristina Petcu, este absolventă a clasei a X-a a Liceului de Muzică ”Tudor Ciortea” din Brașov, studiază naiul din anul 2010 la clasa domnului profesor Victor Ionescu. Până în prezent a participat la diferite concursuri, olimpiade, emisiuni și concerte. Din anul 2014 face parte din Bachchor și Jugendbachchor, ansamblurile corale ale Bisericii Negre.

Steffen Markus Schlandt s-a decis pentru o carieră muzicală urmând exemplul tatălui său, cunoscutul organist Eckart Schlandt. Educația muzicală o primește de la tatăl său, sub îndrumarea căruia începe să studieze pianul și orga. După absolvirea liceului german “Johannes Honterus”din Brașov, Steffen Markus Schlandt este admis la Academia de muzică “Gh. Dima” din Cluj la clasa de orgă a conf. univ. Ursula Philippi. Studiază apoi în Germania ca bursier D.A.A.D. (bursă acordată de Institutul German pentru relații externe) și a  serviciului „Diakonisches Werk”, la Facultatea de Muzică din Trossingen, unde a aprofundat muzica bisericească cu Prof. Christoph Bossert, iar la Würzburg s-a specializat în dirijatul coral și de orchestră. A obținut premiul II la Concursul internațional de orgă de la Schramberg (2001) și premiul pentru acompaniament de lied la Concursul din Würzburg (2003). Steffen Markus Schlandt are o complexă activitate în domeniul muzical. Între anii 2001-2004 a fost corepetitorul societătii „Bach” din Würzburg.

Din anul 2004 este dirijorul corului “Bach” și organist la „Biserica Neagră”. În același timp colaborează cu Facultatea de Muzică Brașov ca profesor asociat, predând disciplinele de citire de partituri, muzică de cameră și orchestră.

Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa: Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, precum și în tară.

În anul 2013 a fost invitat de către ICR să susțină mai multe concerte în Israel.

Muzicianul este inițiatorul Festivalului de muzică sacră “Diletto musicale” din Prejmer și din anul 2004 coordonează si Festivalul “Musica Coronensis”, festival dedicat muzicii brașovene. În anul 2010 a fondat festivalul “Musica Barcensis”.

Este membru în comisia de orgă a Bisericii Evanghelice C.A., care se implică în conservarea și păstrarea patrimoniului organistic din România. Astfel a participat la restaurarea mai multor instrumente istorice precum orga Carl Hesse (Biserica Neagră), orga Carl August Buchholz (Biserica Neagră), orga din Rupea și Hamba și a asistat la proiectele pentru orgile Johann Prause din Feldioara și Hărman și orgile Johann Thois din Râșnov și Hălchiu. În paralel și în completarea pregătirii sale, Steffen Markus Schlandt a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj cu teza “Muzica de orgă din Brașov și Tara Bârsei”.

În anul 2013 a absolvit programul post-doctoral MIDAS al Universității Naționale de Muzică București cu lucrarea “Arhiva muzicală  a Bisericii Negre”. Pentru această lucrare a obținut în anul 2014 premiul fundației “Siebenbürgisch-sächsische Stiftung” din München.

 

Programul concertului:

George Enescu (1881-1955) – Morgengebet (Carmen Sylva)

Georg Friderich Händel (1685-1759) – Eternal source of light divine 1713

Georg Philipp Telemann (1681–1767) – Andante din Sonata în mi minor (nai și orgă)

Georg Philipp Telemann (1681–1767) – Concertul pentru trompetă nr. 1 în Re major, TWV 51:D7: Adagio – Allegro – Grave – Allegro

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Mein gläubiges Herze

Georg Friederich Händel (1685-1759) – Let the bright Seraphim

Constantin Arvinte (1926) – Elegie (nai şi orgă)

Richard Strauss (1864-1949) – Allerseelen

Claude Debussy (1862­1918) – Beau soir

Georg Friedrich Händel (1685–1759) – Suita pentru trompetă în Re major:
Ouverture – Gigue – Air – Menuet – Bourrée – Marche

Top