Festivalul Musica Barcensis 2016 - 20 august - Râșnov

Concert de orgă și viola da gamba

Anca Iarosevici – viola da gamba (București)

Ilse Maria Reich – orgă (Landshut/Germania)

 

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Râșnov, Str. Republicii

Concertul cuprinde piese de orgă solo şi lucrări pentru orgă și viola da gamba compuse de Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Robert de Visee și Max Reger.

Anca Iarosevici – născută la Cluj, dintr-o familie de muzicieni, după absolvirea Liceului de Muzică din localitate, urmează cursurile Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa de violoncel a tatălui său, George Iarosevici. În timpul anilor de studiu a făcut parte din Cvartetul „Melos” care a obţinut în 1973 premiul I la concursul de interpretare din cadrul Festivalului de Muzică de Cameră de la Braşov. În 1974 a participat cu acelaşi Cvartet la o serie de concerte în cadrul „Zilelor Culturii Germane”, la Weimar, Dresda, Berlin şi la Festivalul de la Bayreuth, unde urmează, de asemenea, cursurile Şcolii de Vară unde se perfecţionează cu prof. Siegfried Palm.

Din 1974, a început studiul violei da gamba, ajungând astăzi să-şi perfecţioneze arta specifică instrumentului în trei variante, tenor, alto, discant. Din 1980 a început să susţină recitaluri în ţară şi să colaboreze cu muzicieni de prestigiu.

În 1985 a devenit membră a formaţiei de cameră „Consortium Violae” şi pune bazele unei colaborări statornice cu Ilse Maria Reich (orgă, clavecin) şi Robert Dumitrescu (viola da gamba, lăută). Cei trei instrumentişti şi-au propus să promoveze repertoriul muzicii vechi fondând formaţia „Ricercare” în cadrul căreia şi-au pus în aplicare ideile artistice.

În 1990, împreună cu soprana Georgeta Stoleriu, clavecinista Verona Maier şi gambistul Robert Dumitrescu înfiinţează „Studioul de Muzică Veche”, formaţie camerală preocupată de valorificarea comorilor artistice ale trecutului. Formaţia are o bogată activitate concertistică continuată până azi. „Studioul de Muzică Veche” a făcut numeroase turnee în Germania, Austria, Ungaria, Spania, Portugalia, Franţa, Grecia, Slovacia şi SUA, a participat la mai multe ediţii ale Festivalului George Enescu, la toate festivalurile de gen organizate în ţară, precum şi la cele din Valencia şi Santander (Spania). Cu aceeaşi formaţie are numeroase înregistrări radio realizând la Televiziunea Română filmul „Petrecere la curtea marelui Will” în scenografie şi costume de epocă, iar în 1995 sub egida UNESCO a înregistrat un CD cu muzică elisabethană şi muzică veche românească.

Susţine recitaluri împreună cu clavecinista Verona Maier şi organista Ilse Maria Reich cu care a concertat în Germania, Franţa şi Luxemburg. Împreună cu Ilse Maria Reich şi Robert Dumitrescu a înregistrat în Germania „Arta Fugii” de Bach (1995).

Colaborează în permanenţă cu Filarmonica George Enescu şi cu orchestrele Radio, precum şi cu filarmonicile din ţară. Interpretă a partiturilor preclasice, abordează mai ales opusurile lui Bach pe care-l consideră compozitorul preferat (Oraroriile „Johannes Passion” şi „Matheus Passion”, „Ofrandă muzicală”, „Arta Fugii”, sonate, suite, trio sonate).

„…atmosfera „de Bach” care s-a realizat în Suita în Re major a încheiat seara magistral. Pizzicato-ul realizat de către gambistă a stârnit emoţie, subliniind încă odată eleganţa interpretării pe care Anca Iarosevici a reuşit s-o demonstreze…artista româncă a fost o desfătare…a fascinat modul în care a reuşit să exploateze arcuşul între legato şi non legato în partea a II-a a sonatei pentru gambă de Bach…” (Landshuter Zeitung, 1999)

Din anul 1974 până în prezent este profesoară de violoncel la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 5, din Bucureşti.

Ilse Maria Reich, până la plecarea din țară a făcut parte din elita organiștilor concertiști din România. Numeroasele concerte susținute în București la Ateneul Român și la Sala Radio sau în provincie, turneele de concerte în multe țări europene, participarea la Festivaluri Internaționale, înregistrări Radio și pe disc, au făcut-o cunoscută în țară și în străinătate. Originară din Sibiu, Ilse Maria Reich a studiat orga la Praga cu Prof. Jiri Rheinberger, la Essen cu Prof. Gisbert Schneider și la “Hochschule für Musik und Theater” din Hanovra cu Prof. Ulrich Bremsteller.

În anii în care a locuit în Bucureşti (1976-1988), organista a prezentat numeroase prime audiții de muzică contemporană românească, între alții de Myriam Marbé, Wilhelm Georg Berger, Anatol Vieru, Terenyi Ede, Liana Alexandra, Șerban Nichifor.

Mulți compozitori i-au dedicat lucrări, prezentate de solistă în turnee sau la prestigioase festivaluri internaționale. În 2002, la Radio București, organista a prezentat ca solistă în primă audiție cu mare succes “Concertul pentru orgă și orchestră” de Liana Alexandra, dedicat ei.

În Rottenburg (Germania), Ilse Maria Reich a înființat în 1990 o școală de muzică, care are astăzi 500 de elevi și pe care a condus-o până în 2006 ca directoare. A participat la organizarea concertelor vocal-simfonice cu corul școlii “Chorgemeinschaft der Städtischen Musikschule” și Orchestra de Cameră Radio București și a organizat turnee în mai multe țări cu acest cor și orchestra scolii, pe care le conducea.

Până în 2014 Ilse Maria Reich a condus și corul prestigios “Siebenbürgische Kantorei” cu care a facut concerte și turnee în mai multe țări.

Organista are un vast repertoriu de la preclasic la contemporan. A susținut și susține recitaluri și concerte ca solistă sau în diferite formații camerale, de exemplu cu cunoscuta soprană Georgeta Stoleriu și Anca Iarosevici (viola da gamba). Pe scenele române este prezentă în fiecare an: la Radio București, la Ateneul Român, la Sibiu, Medias, Sighisoara sau Brașov. În 2012 Ilse Maria Reich a efectuat un turneu în Ukraina unde a concertat la Odessa, Kiew și Bila Tsarkow. În 2 Noiembrie 2014 a fost iarăși prezentă la București pe scena Ateneului Roman.

În Landshut (Germania) Ilse Maria Reich este organistă la Erlöserkirche și este prezentă în viața concertistică a acestui oraș și în alte orașe ale Germaniei.

Programul concertului:

Dietrich Buxtehude – Preludiu în fa-diez- minor

Johann Sebastian Bach – Sonata în sol-major BWV 1021 pt. viola da gamba și orgă

Dietrich Buxtehude – Ein feste Burg ist unser Gott (coral)

Johann Sebastian Bach – Arioso în sol-majorpt. viola da gamba și orgă

Bach – Vivaldi – Allegro în la-minor (orgă solo)

Général Reid – Sonata în do-major pt. viola da gamba și orgă

F. Mendelssohn-Bartholdy – Aus tiefer Not schrei ich zu dir (coral)

Robert de Visee – Suita în sol-major (viola da gamba solo)

Max Reger – Gloria in excelsis Deo

Top