Cantate Domino
soliști:
Melinda Samson (Sibiu) – sopran
Matthias Weichert (Dresda) – bass
Roxana Curtgeafar – vioară, Andreea Măzăreanu – vioară, Tiberiu Maniu – violă, Kurt Philippi – violoncel, Klaus Philippi – oboe d’amore, Ursula Philippi – orgă
Ora: 17.00
Locația: Biserica Fortificată Prejmer
Festivalul Musica Barcensis 2016 se încheie duminică cu concertul Ansamblului Cantate Domino, în Biserica Evanghelică din Prejmer, invitați fiind soliștii Melinda Samson, (soprană) din Sibiu și Matthias Weichert – bas (Dresda).
Cantate Domino este un ansamblu variabil în jurul muzicienilor Ursula și Kurt Philippi. În funcție de proiectele muzicale, cei doi muzicieni colaborează cu cântăreți și soliști instrumentiști. Ansamblul își desfășoară activitatea cu precădere în biserici, abordând un repertoriu variat de muzică religioasă. În concertul acestui sfârșit de săptămână ansamblul va fi format din Roxana Curtgeafar – vioară, Andreea Măzăreanu – vioară, Tiberiu Maniu – violă, Kurt Philippi – violoncel, Klaus Philippi – oboe d’amore, Ursula Philippi – orgă, și soliștii Melinda Samson – soprană (Sibiu) și Matthias Weichert – bas (Dresda).
Soprana Melinda Samson a absolvit Academia de Muzică clujeană în 2005, specializându-se pe masterclassuri cu Rachel Harnisch, Jan Philip Schulze (Elveția) și Monika Mauch (Germania). A obținut o serie premii la concursuri de specialitate, precum Premiul al II-lea la Festivalul Internațional de Muzică Barocă 2011 – ”La Stravaganza” Cluj-Napoca, Premiul al II-lea la Concursul Național de Canto – ”Marțian Negrea” din Ploiești în 2000 și Premiul I ”Hariclea Darclée” Brăila 1999. Ca solistă a participat la numeroase concerte vocal-simfonice, camerale, gale de operă, recitaluri de lied și festivaluri din România, Germania, Ungaria, Turcia și Republica Moldova. În prezent este preparator universitar la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală.
Matthias Weichert, originar din Germania a urmat între anii 1965-1974 cursurile muzicale ale Școlii Thomas din Leipzig. Până în 1981 s-a specializat la Școala de Muzică Carl Maria din Dresda, fiind, apoi, o vreme angajat al Teatrului Saxonia și Opera Națională belgiană La Monnaie. A avut numeroase colaborări cu Opera din Berlin și Leipzig, iar din anul 2000 susține concerte ca solist independent, fiind protagonistul a numeroase turnee prin Europa, Israel, Coreea de Sud, Japonia și SUA.
În 1997 a devenit lector la Școala de Muzică bisericească din Dresda iar din 2002 este profesor de canto la Școala Superioară de Muzică Carl Maria din Dresda.
Absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, Ursula Philippi este astăzi profesor universitar la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj. Între anii 1985 și 2014 a activat la Sibiu ca organistă a Bisericii Evanghelice, susținând o bogată activitate concertistică la orga Sauer, cel mai mare instrument din Transilvania. Ursula Philippi predă stilistica interpretării orgii, muzică de cameră și bas cifrat-acompaniament. În anul 2006 Ursula Philippi și-a susținut teza de doctorat cu titlul ”Rolul orgii în liturghia Bisericii Evanghelice din Transilvania”.
Absolvenții clasei de orgă din Cluj se regăsesc azi în multe centre culturale din țară și din străinătate, cinci dintre ei fiind cadre universitare. În luna septembrie 2010, în cadrul primului Festival al Orgii organizat de Radio România, clasa de orgă condusă de Ursula Philippi a susținut un spectacol multimedia de 4 ore la Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române.
Laureată a unor concursuri internaţionale şi naţionale (Concursul A. Bruckner de la Linz/Austria, ediţia 1978, Concursul Primăvara la Praga, ediţia 1979), organista concertează intens atât în ţară, cât şi în străinătate, efectuând în decursul anilor numeroase turnee în Europa, precum și în Kazahstan, Kirgizia şi Japonia.
Repertoriul artistei cuprinde muzică de orgă de la Renaştere până la avangardă muzicală, Ursula Philippi realizând numeroase prime audiţii. Dublul CD Orgi istorice din Transilvania, produs la douăsprezece dintre cele mai vaoloroase instrumente cu prestigioasa firmă germană Dabringhaus und Grimm din Germania a primit în 1992 Premiul Criticii Germane de Disc.
Activând la o mare orgă romantică de la începutul secolului XX, organista abordează cu predilecţie marele repertoriu romantic. În 1998 a înregistrat la Sibiu integrala sonatelor de orgă de August Gottfried Ritter cu “Dabringhaus und Grimm”. Ursula Philippi concertează, de asemenea, cu regularitate în diferite ansambluri camerale. Este director de programe al stagiunii estivale de concerte Plimbări muzicale la Cisnădioara.
Interesul special al artistei îl constituie astăzi salvarea unora dintre vechile orgi din Transilvania. Ursula Philippi este deseori invitată să susţină prelegeri despre orgi istorice din Transilvania în ţară şi peste hotare și publică articole pe această temă atât în reviste de specialitate cât și de larg interes. Mai multe informaţii despre această temă se pot accesa în Registrul Orgilor Bisericilor Evanghelice C.A. din
În 2005 a fost membru în juriul Concursului Internaţional de orgă Gottfried Silbermann de la Freiberg/Germania, iar în 2014 în juriul Concursului Internațional de la Muzzana, Italia.
Înregistrarea din aprilie 2008 a organistei cu oratoriul Patimile după Matei de Hans Peter Türk, în colaborare cu ansamblul coral Meißner Kantorei sub bagheta lui Christfried Brödel, a fost distinsă în luna mai 2009 cu Premiul Supersonic Award al revistei pizzicato din Luxemburg.
Programul concertului:
Johann Sebastian BACH (1685-1750)
Cantata Ich geh und suche mit Verlangen (Cutreier și te caut cu ardoare) BWV 49:
Sinfonia – Aria – Recitativo e Duetto – Aria – Recitativo – Aria
Max REGER (1873-1916)
Toccata în re minor, op. 59/5 (orgă)
Meine Seele ist still zu Gott, op. 105/3 (Sufletul meu este liniștit în Domnul)- soprană și orgă
O Herre Gott, nimm du von mir, op. 137/5 (O Doamne Dumnezeule, Te-ai depărtat de mine) – bas și orgă
Dein Wille, Herr, geschehe, op. 137/7 (Doamne, facă-se voia Ta) – soprană și orgă
Largo în re major, op. 93/2 (vioară și orgă)
Fuga în re major, op. 59/6 (orgă)