Corul Honigberg, Steffen Schlandt – orgă, Octavian Moldovean – flaut
Data: 2 iulie 2016
Ora: 18.00
Locația: Biserica Evanghelică Cristian
Corul Honigberg s-a înființat în 2010, din inițiativa lui Hans Graef, după separarea de corul unit Hărman – Sân Petru – Bod. Membrii tineri ai comunității Hărman și soții lor s-au reunit și au format, datorită dirijoarei Diana Bâldea, un cor activ și de succes.
Steffen Markus Schlandt s-a decis pentru o carieră muzicală urmând exemplul tatălui său, cunoscutul organist Eckart Schlandt. Educația muzicală o primește de la tatăl său, sub îndrumarea căruia începe să studieze pianul și orga. După absolvirea liceului german “Johannes Honterus”din Brașov, Steffen Markus Schlandt este admis la Academia de muzică “Gh. Dima” din Cluj la clasa de orgă a conf. univ. Ursula Philippi. Studiază apoi în Germania ca bursier D.A.A.D. (bursă acordată de Institutul German pentru relații externe) și a serviciului „Diakonisches Werk”, la Facultatea de Muzică din Trossingen, unde a aprofundat muzica bisericească cu Prof. Christoph Bossert, iar la Würzburg s-a specializat în dirijatul coral și de orchestră. A obținut premiul II la Concursul internațional de orgă de la Schramberg (2001) și premiul pentru acompaniament de lied la Concursul din Würzburg (2003). Steffen Markus Schlandt are o complexă activitate în domeniul muzical. Între anii 2001-2004 a fost corepetitorul societătii „Bach” din Würzburg.
Din anul 2004 este dirijorul corului “Bach” și organist la „Biserica Neagră”. În același timp colaborează cu Facultatea de Muzică Brașov ca profesor asociat, predând disciplinele de citire de partituri, muzică de cameră și orchestră.
Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa: Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, precum și în tară.
În anul 2013 a fost invitat de către ICR să susțină mai multe concerte în Israel.
Muzicianul este inițiatorul Festivalului de muzică sacră “Diletto musicale” din Prejmer și din anul 2004 coordonează si Festivalul “Musica Coronensis”, festival dedicat muzicii brașovene. În anul 2010 a fondat festivalul “Musica Barcensis”.
Este membru în comisia de orgă a Bisericii Evanghelice C.A., care se implică în conservarea și păstrarea patrimoniului organistic din România. Astfel a participat la restaurarea mai multor instrumente istorice precum orga Carl Hesse (Biserica Neagră), orga Carl August Buchholz (Biserica Neagră), orga din Rupea și Hamba și a asistat la proiectele pentru orgile Johann Prause din Feldioara și Hărman și orgile Johann Thois din Râșnov și Hălchiu. În paralel și în completarea pregătirii sale, Steffen Markus Schlandt a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj cu teza “Muzica de orgă din Brașov și Tara Bârsei”.
In anul 2013 a absolvit programul post-doctoral MIDAS al Universitatii Nationale de Muzică București cu lucrarea “Arhiva muzicală a Bisericii Negre”. Pentru această lucrare a obținut în anul 2014 premiul fundației “Siebenbürgisch-sächsische Stiftung” din München.
Octavian Moldovean, licențiat al Universității Naționale de Muzică București, a finalizat programul de masterat al Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul U.N.M.B. Colaborator al Orchestrei Naționale Radio și al Filarmonicii George Enescu din București, a participat la numeroase masterclass-uri lucrând cu flautiști din întreaga lume. Printre aceștia se numără Jacques-Pierre Artaud (Franța), Juliette Hurel (Olanda), Benoit Fromanger (Franța), Janosh Balint (Ungaria), Matei Corvin (Africa de Sud), Michael Martin Kofler (Austria), Philippa Davies și Michael Cox (Marea Britanie). Și-a petrecut cel de-al treilea an de studii în Franţa prin programul Erasmus la Conservatorul din Strasbourg sub indrumarea flautistului Mario Caroli.
Un punct de referință al recunoașterii meritelor sale ca artist il constituie prezența sa în cadrul programului organizat de Institutul Kennedy din capitala Statelor Unite. Alături de alți 5 muzicieni din diferite părți ale lumii, a fost singurul european selectat pentru a beneficia de bursa integrală acordată în luna august a anului curent. A luat parte la concerte, workshop-uri și lecții particulare cu muzicieni din diferite orașe ale Americii: Cynthia Meyers (Boston Symphony Orchestra), Stephani Stang (Kennedy Center Opera House), Carol Wincenc (New York-Julliard). În 2011 și 2013, Fundația Principesa Margareta a Romaniei l-a onorat cu două burse regale. Tot în anul 2011 a obținut bursa ISA (International Summer Academy) în Viena. În 2012 a beneficiat de bursa Festivalului „Holter” în Italia, primul recital susținut la Atheneul Român și primul concert în calitate de solist alături de orchestra U.N.M.B. Între 13 si 22 Februarie 2013 a luat parte la Programul European de Improvizație Intensivă de la Haga, prin bursa oferită de către Uniunea Europeană. În 2014 a câștigat bursa concursului „Români pentru o lume” oferită de Fundația „Sergiu Celibidache”.
Între 2014 și 2016, Octavian a absolvit cel de-al doilea program de Master în cadrul Universității Bowling Green din Ohio, Statele Unite. În decursul acestor doi ani, a primit numeroase burse și a câstigat patru concursuri, între care MTNA (Music Teachers National Association Competition), Douglas Wayland Chamber Music Competition și Tusday Musical Competition. Recent, a fost admis la programul de doctorat al aceleiași universități BGSU în Ohio, program unic în SUA pentru studiile muzicii contemporane.
Programul concertului:
Petre Elinescu – Introducere si dans
Tebe poem
Herr, Deine Liebe – Dieter Golombek
Meine Hoffnung und meine Freude
Ich will dem Herren singen- Dieter Golombek
F.J. Gossec – Tambourine
Lieber Gott wir wolln Dir danken
Das ist meine Freude-Dieter Golombek
J.S.Bach – Menuett si Badinerie
Frohlocket dem Herrn-Woldemar Voullaire
Lobsinget Gott dem Herrn- Camille Saint – Saens
Dinu Lipatti – Introducere
W.A.Mozart – Andante in C
Siebenbuergen Land des Segens
Geh aus mein Herz und suche Freud
Poor man Lazarus – Jester Hairston
M.Ravel – Bolero