Musica Barcensis 2014 - 23 august - Biserica Sf. Martin

Ora: 16.00

Locația: Biserica Evanghelică Sfântul Martin,

Adresa: Brașov Str. Dealul de Jos nr. 12

Vezi Programul Concertului

Concert susținut de Ansamblul Fonte di Gioia

Formația a fost înființatǎ în anul 2009 de cǎtre Csongor Dénes, Anna Dénes, István Csata și Amalia Goje, absolvenți ai Academiei de Muzicǎ „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Entuziasmul și aplecarea spre muzica barocǎ i-a fǎcut pe cei patru membri ai formației sǎ participe la primul concurs baroc de muzicǎ de cameră organizat în Romȃnia, La Stravaganza. Dupǎ doar douǎ luni de la constituire: Premiul II … și elanul de a merge mai departe…

Dornici sǎ se perfecționeze, au participat la cursuri de mǎiestrie în cadrul Festivalului La Stravaganza precum şi în cadrul Academie de Sablé la Cluj. Sub îndrumarea unor personalităţi precum Mihai Ghiga, Dieter Weitz, Mira Glodeanu, Bruno Cocset şi Françoise Lengellé au devenit curând o prezenţă remarcabilă pe scena muzicii vechi din România, concertând în cadrul festivalelor estivale naționale în Sibiu, Cisnǎdioara, Sighișoara, Prejmer, Rȃșnov, Ghimbav, Odorheiul Secuiesc, Miercurea Ciuc, Satu-Mare şi bineînţeles, reşedinţa lor, Cluj-Napoca. Membrii formaţiei au mai cântat la Bucureşti şi Namur împreună cu ansambluri celebre precum Il Gardellino (Belgia) sau Ausonia (Franţa).

​Formația și-a adus contribuția la strȃngerea de fonduri pentru salvarea a 3 orgi istorice din județul Cluj prin participarea la Festivalul Muzical al Primǎverii Clujene.

În primăvara anului 2013 ansamblul baroc Fonte di Gioia a lansat primul CD audio care își propune sǎ readucǎ la viațǎ sonoritatea celei mai vechi orgi din România (Pǎucișoara – județul Mureș, 1693) prin intermediul muzicii transilvǎnene dar și sǎ facǎ cunoscut publicului larg muzica veche din Italia. Csongor Dénes, Anna Dénes şi István Csata cântă în Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj, în timp ce Amalia Goje predă orgă la Liceul de Muzicǎ „Sigismund Toduțǎ” şi este doctorandă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”.

Fonte-di-gioia

Program Concert

G. Diruta (1554-1610) – Toccata di grado del primo tuono  (orgă)

J.K. Kerll (1627-1693) – Capriccio sopra il Cu Cu

J. Ph. Rameau (1683-1764) – Premier Concert din Pieces de Clavecin en Concerts: La Coulicam, La Livri, Le Vezinet (clavecin, vioară şi viola da gamba)

C. Ph. Em. Bach (1714-1788) – Sonata pentru viola da gamba şi clavecin în Do major, Wq 136

Codex Caioni5 piese de dans din Transilvania (sec. XVII): Bon iour de almor, Alia Ballet, Premier Branle de la Royne, Ballet de Bygot, Ballet des Allemands ad imitationem Gallicam (clavecin)

M. Marais (1656-1728) – Sonnerie de Sainte Genevieue du Mont de Paris (vioară, violă şi clavecin)

B. Marini (1594-1663) – Passacalio

A. Falconieri (1585-1656) – L’eroica a tre

Top