Musica Barcensis - Prejmer - 3 august 2014

Concertele Diletto Musicale

Ora: 17.00

Locația: Biserica Evanghelică Prejmer

Vezi Programul Concertului

Concert susținut de Corul de tineret Bach & Duo Cell’Arpa

Corul de tineret Bach al Bisericii Evanghelice C.A. (Honterusgemeinde) a fost înființat în anul 1993 de către Eckart Schlandt, ca adăugire la corul “mare” Bach. Începând cu anul 2004, Steffen Schlandt este dirijorul, atât al corului de tineret, cât și al corului mare Bach. Cântăreții au alcătuit împreună, un repertoriu ce cuprinde intonări pentru 4 până la 8 voci, din perioada Evului Mediu până la modernism. Cei aproximativ 20 de membrii fac parte din 6 confesiuni şi vorbesc trei limbi materne.

Corul de tineret Bach a participat, înainte de toate, la răspândirea repertoriului sacru prin concerte în Transilvania, apelând totodată la bogata zestre de tradiție muzicală locală.

În ultimii ani au fost create două DVD-uri și patru CD-uri, care conțin piese necunoscute și uitate, fiind readuse astfel la lumină. Totodată, corul de tineret Bach dorește să atragă atenția asupra valorosului și amenințatului peisaj organistic transilvănean, oferind numeroase concerte caritabile pentru susținerea proiectelor de restaurare.

Ca semn al aprecierii sale generale, corul de tineret Bach a fost invitat în turnee locale și în străinătate (München, Dresden, Zürich, Winterthur, Ulm, Stuttgart ș.a.). Corul reprezintă, fără urmă de îndoială, diversitatea colorată culturală a Transilvaniei și a României.

Duo Cell’Arpa (harpă şi violoncel) s-a format în aprilie 2011. Duo-ul are deja un repertoriu foarte bogat, incluzând atât lucrări compuse pentru cele două instrumente, cât şi transcripţii şi aranjamente pentru harpă de concert sau harpă celtică şi violoncel, realizate chiar de către cei doi muzicieni.

Din dorinţa de a descoperi noi sonorităţi, membrii Duo-ului Cell’Arpa sunt preocupați constant de interpretarea unor lucrări mai puţin cunoscute, de aranjamente sau de compoziţii proprii pentru violoncel și harpă de concert sau harpă celtică. Finalitatea acestui demers este de a îmbogăţi repertoriul literaturii muzicale pentru cele  două instrumente din categoria corzilor grave.

Roxana Moişanu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Ivan Roncea. A fost invitată să cânte la două ediţii ale Congresului Mondial de Harpă, a fost distinsă cu Premiul de Excelenţă al Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali şi a participat la înregistrarea coloanei sonore a filmului Youth Without Youth, realizat de Francis Ford Coppola. Laureată a multor concursuri naţionale, Roxana Moișanu are o bogată activitate solistică şi camerală. În prezent este solistă instrumentistă şi şefă de partidă (harpă) în orchestra Operei Naţionale din Bucureşti, unde activează de peste 10 ani.

Mladen Spasinovici este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Aurel Niculescu. Este laureat a numeroase concursuri naţionale, la secţiunea violoncel şi muzică de cameră, printre care Concursul Naţional „Mihail Jora” Bucureşti. Compune şi orchestrează lucrări camerale sau orchestrale pentru diverse ansambluri de profil din ţară. A colaborat cu maestrul Johnny Răducanu, cu regizorii Radu Mihăileanu şi Dan Piţa. În prezent este solist instrumentist al Operei Naţionale din Bucureşti.

 

Jugendbachchor

Programul concertului

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 -1847) – Psalm 100 – “Jauchzet dem Herrn alle Welt”

Johannes Brahms (1833-1897) – “Es tönt ein voller Harfenklang”, op. 17

Gabriel Fauré (1845-1924) – Tantum ergo, op. 55

Maurice Duruflé (1902-1986) – Ubi caritas et amor, Deus ibi est

Egon Hajek (1888-1963) – Psalm 57 – “ Sei mir gnädig Gott”

August Klughardt (1847-1902) – Gebet aus “Die Zerstörung Israels“

César Franck (1822-1890) – Panis angelicus (Messe en A)

Gabriel Rheinberger – (1839-1901) – Abendlied

Leoš Janáček (1854-1928) – Otčenáš (Vater unser – Tatăl nostru) – 1901

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Jesum bleibet meine Freude

Top