Festivalul Musica Barcensis 2017 - 2 iulie - Codlea

 

Cvintetul BURZENBLÄSER, Orchestra Liceului de Muzică “Tudor Ciortea” Brașov, KLAUS PHILIPPI – oboi, KLAUS UNTCH – orgă

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Codlea

Formația Burzenbläser (tradus: Suflătorii Bârsei) s-a format în anul 2015 din membrii care practică muzica de suflat, instrumente de alamă, în timpul lor liber. În scurt timp au reușit să pună în practică un bogat și variat sortiment de ofertă și program muzical. În repertoriul lor sunt cuprinse  piese din  diferitele epoci muzicale, dar și muzică de divertisment sau cu ritmuri moderne cum ar fi blues, swing cát și din domeniul spiritual American.

Formația Burzenbläser a concertat în diferite evenimente din țara Bârsei și Brașov, concerte legate de tradițiile comunității germane, cum ar fi: concerte de Crăciun sau sacrale din Codlea/Prejmer, carnavalul sau ziua roadelor din Sânpetru sau Seara de Divertisment “Bunter Abend” Brașov, dar și la alte evenimente cu caracter festiv organizate, spre exemplu de Forumul German Brașov.

Formația Burzenbläser va debuta în cadrul Festivalului Muzica Barcensis cu concertul din 2 Iulie, de la Biserica Evanghelică din Codlea.

Membrii actuali ai formației Burzenbläser sunt: Andreas Philippi, Konrad Scheller (trombon), Preot Andreas Hartig (Tenorhorn) , Preot Peter Klein și organistul Klaus – Dieter Untch (trompetă) care este și conducătorul acestui grup.

Membru colaborator la concertul din Codlesa va fi tânăra Melinda Veres (trombon). 

Orchestra Liceului Vocațional de Muzică “Tudor Ciortea” Brașov a fost înființată în anul 1990, odată cu reînființarea Liceului de Artă din Brașov. Sub îndrumarea dirijorilor Viorel Ardeleanu, Dan Șeicanu, Ciprian Țuțu și Bogdan Scurtu, a susținut concerte în Brașov, București și Bacău. În ultimii ani la pupitrul dirijoral se află domnul profesor Steffen Schlandt asistat de doamna profesoară Izabella Brașoveanu. În această formulă, elevii participă pentru a doua oară la Festivalul Musica Barcensis iar în ultimii cinci ani elevii s-au alăturat altor instrumentiști din Brașov și SF. Gheorghe pentru concertele de Crăciun “Ascultați colindul îngerilor” organizate de fundația Forum ARTE. Repertoriul prezentat publicului cuprinde piese clasice și moderne din creația compozitorilor preclasici până la muzică de film. 

Klaus Dieter Untch s-a născut în 1969 la Dumbrăveni/Elisabethstadt. A luat primele lecții de orgă de la tatăl său, care era organist în Șaroș pe Târnave. La 16 ani, după moartea prematură a tatălui, a preluat rolul de organist în Șaroș. În 1990 a emigrat în Germania, unde a locuit timp de șase ani și a luat lecții de orgă de la Rainer Noll, organist din Wiesbaden. În 1996 s-a întors în România, a preluat postul de organist în Făgăraș și a devenit elevul profesorului Erich Türk. Din anul 2000 a început să studieze orga în Brașov cu profesorul Hans Eckart Schlandt și a devenit organist la Codlea/Zeiden.

Klaus Untch și-a construit o reputație solidă ca și compozitor și pedagog. A compus numeroase piese la cererea organistului Peter Kleinert din Frauenstein, care a interpretat multe dintre creațiile sale în premieră. Klaus Untch prezintă în concertele sale compoziții proprii în diferite stiluri de interpretare și, la cererea publicului, improvizează liber.

Klaus Philippi s-a născut la Sibiu în anul 1987 și este membru al orchestrei Filarmonicii de Stat din acelasi oraș. La vârsta de 12 ani și-a îndreptat curiozitatea asupra oboiului, realizând primul contact cu acest capricios instrument de suflat sub îndrumarea lui Christine Luthi, originară din Elveția și domiciliată la Sibiu între anii 2000-2002. În ultimii patru ani înainte de obținerea Diplomei de Bacalaureat ca elev al Colegiului Național ,,Samuel von Brukenthal” Sibiu, Lucia Dobri i-a fost profesoară pentru disciplina oboi, acordându-i ajutorul necesar pentru a putea concura cu succes la Examenul de Admitere al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Din toamna lui 2006, Klaus Philippi a devenit student al renumitului profesor Aurel Marc, cel care l-a sprijinit considerabil pentru a-și îmbunătăți nivelul tehnic de stăpânire al oboiului. A promovat examenul de Licență în anul 2010.

Datorită deciziei de a-și continua studiile universitare peste hotare, a participat la examene de admitere ale mai multor instituții de învățământ muzical din străinatate, reușind în octombrie 2011 să se înscrie la cursurile Universității de Muzică ,,Carl Maria von Weber” din Dresda, unde Jens Prasse și Sibylle Schreiber i-au fost profesori de oboi. Tot aici și-a dezvoltat pasiunea pentru muzica de cameră, activând ca membru al unui cvintet de suflători și participând  în septembrie 2012 la cea de-a 36-a Academie Internațională de Muzică de Cameră din Mânăstirea Frenswegen Nordhorn/Germania, cunoscând metodica de interpretare a profesorilor Klaus Becker (oboi), Georg Klutsch (fagot), Norbert Kaiser și Johannes Peitz (clarinet).

Interesat în mod special de muzica barocă, a participat în repetate rânduri la cursurile conduse de către maeștri în muzica veche precum clavecinistul și muzicologul Ludger Remy sau dirijorul Hans-Christoph Rademann.

În primăvara anului 2010, Klaus Philippi a făcut parte din ansamblul ,,Icon Arts, ansamblu invitat să susțină un concert la Muzeul Național de Geologie București în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi. Între anii 2006-2011 a fost membru permanent al Sibiu Youth Orchestra.

Fiind un artist cu talent jurnalistic, respectiv un pasionat ascultător al concertelor oferite de către muzicienii oaspeți pe scena sibiană, Klaus Philippi își pune în practică plăcerea de a relata în scris despre cele auzite, presa în limba germană din România fiind platforma lui de experiment.

Programul concertului

1. J.S.Bach (1685-1750) Christum wir sollen loben schon BWV 611 – orgă solo

2. J. S. Bach Două preludii de coral pentru corn englez și orgă  – Solist : Klaus Philippi

   “Schmücke dich, o liebe Seele” BWV 654

   “Wachet auf, ruft uns die Stimme” BWV 545

3. Michael Praetorius (1571-1621) Intrada

4. Baldassare Donate (1525-1603) Canzonetta

5. Melchior Franck (1590-1639) Preludio

6. J.S.Bach – Suita pentru orchestră în Do major – BWV 1066

7.  K. D. Untch (1969*) Tripelpartita: “Ein feste Burg / Aus tiefer Not / B-A-C-H” 
8. J. Haydn – Concertul pentru oboi și orchestră în do major – partea I – Allegro
    solistă : Theona Rionesei

9. Chris Hazel  (1948*) Hallelujah Drive

10. Ralf Grössler (1958) Shine, Jesus, Shine

11. Sibelius – Marș festiv
Top