Sextetul RECUERDO (Olanda)
Data: 16 iulie 2017
Ora: 19.00
Locația: Biserica Evanghelică Bartolomeu, Brașov, Str. Lungă nr. 251
Muzicienii sextetului Recuerdo s-au întâlnit la Conservatorul din Tilburg, unde aproape toți dintre ei au studiat. Ansamblul abordează tango-ul dintr-o perspectivă clasică. Din 2015 ei interpretează lucrările faimosului compozitor Astor Piazzolla, dar și lucrări ale altor compozitori moderni ca John Mackey și Luis di Matteo. În anii care au trecut sextetul a participat la masterclass-uri ale pianistului de jazz Bert van den Brink și saxofonistului Johan van der Linden. Ansamblul include pian, contrabas, acordeon, flaut, clarinet și saxofon. În această combinație mai puțin tradițională, membrii sextetului îmbină virtuozitatea cu pasiunea, dansul și melancolia într-o fuziune minunată cu muzica clasică.
Leo van Lierop (1991) a studiat acordeon clasic cu Gerie Daanen și dirijat de ansamblu de suflători cu Hardy Mertens la Conservatorul Fontys din Tilburg. El a finalizat studiile cu brio pentru ambele discipline în 2015, precum și pian și orgă ca studii adiacente. În timpul studiilor a participat la numeroase masterclass-uri cu celebrii acordeoniști Yuri Shishkin, Friedrich Lips, Stefan Hussong, Alexander Dmitriev și Ivan Koval. S-a specializat în dirijat de orchestră de acordeoane cu Stefan Hippe în Nuremberg. Fiind unul dintre “puținii fericiți” cu un Master în acordeon clasic, Leo face parte din mai multe ansambluri de muzică clasică. Pe lângă activitatea sa de acordeonist în sextetul Recuerdo, el formează un duo de acordeon cu Maaike Lips și alt duo cu flautista Arjanne Bruggeman. A câștigat câteva premii la Competiția Națională de acordeon din Olanda, care este organizată în fiecare an. În 2014 a participat la faimoasa Cupă Mondială, campionatul neoficial al acordeoniștilor. Leo activează și ca profesor de acordeon în mai multe școli de muzică și este și dirijorul orchestrei de acordeoane din Den Haag și Amsterdam.
Tessa Verboven (1991) din Eindhoven, Olanda, a început studiul pianului la vârsta de 6 ani. În 2015 a absolvit Conservatorul din Tilburg unde a studiat cu Hans Eijsackers și Jelena Bazova. Pe lângă educația muzicală are și un master în Fizică, la Facultatea din Utrecht. Acum face parte din mai multe ansambluri, interpretând printre altele și tango și jazz, precum și muzică populară din Ungaria și lucrări din opere și operetă.
Clarinetista olandeză Evelien de Vries (1989) a absolvit Cum Laude masterul la Conservatorul din Tilburg (NL), unde a studiat cu Lars Wouters van den Oudenweijer, Benjamin Dieltjens și Pascal Moraques. A participat la numeroase masterclass-uri, atât în Olanda, cât și în afara ei. Printre profesori se numără Martin Fröst, Charles Neidich și Jörg Widmann. A studiat clarinet bas cu Carlos Glavez Taroncher. Ca membră a diferitelor ansambluri de muzică clasică, a interpretat Quatuor pour la fin du temps a lui Messiaen, cvintetele pentru clarinet ale lui Mozart și Brahms și l’Histoire du Soldat, a lui Stravinsky. În afară de cântatul în ansambluri de cameră este interesată și de orchestră, ea fiind clarinetistul principal în Orchestra Națională de Tineret și Orchestra Studențească din Olanda. Evelin este și profesoară de muzică în Olanda.
Oscar Trompenaars (1993) a studiat saxofonul cu Andreas van Zoelen la Conservatorul Fontys din Tilburg, și în acest an a terminat studiile de Master la aceeași instituție. Cu experiență bogată în cântatul în ansambluri, interesul său atât pentru muzica veche cât și pentru cea modernă, îl recomandă ca pe un muzician foarte versatil. Pe lângă sextetul Recuerdo, Oscar este și membru în Cvartetul BRON Saxophone și un profesor iubit de studenții săi. www.bronquartet.com
Bente Jasmijn a studiat contrabas jazz la Conservatorul din Tilburg. A început să studieze la 15 ani contrabas electric și și-a descoperit pasiunea pentru contrabasul clasic câțiva ani mai târziu. Ea interpretează piese cu stiluri diferite în diverse ansambluri, mai mult în trupe de jazz, dar și în orchestră, teatru (musical), trupe pop și tango, cu Sextetul Recuerdo.
Flautista olandeză Marijke de Jong a absolvit Conservatorul ArtEZ din Zwolle în iunie 2009, avându-l ca profesor pe Jorge Caryevschi. În timpul studiilor ea a cântat în mai multe formații de muzică de cameră, aceasta ramânând în continuare o pasiune. Pentru mai mulți ani a format un duo cu chitaristul mexican Carlos Díaz Mendoza. Ei au concertat împreună în Olanda și Mexic, Mexicul devenind a doua casă pentru Marijke. Ea a cântat aici an de an atât ca solistă, cât și în formații de muzică de cameră. Pe bază de proiect a fost parte și din orchestre mai mari, astfel a avut câteva poiecte cu Ensemble Conservatoire și Parnassus Ensemble, printre alții. In 2014 Marijke a hotărât să obțină Masterul, și a absolvit anul trecut la Conservatorul din Utrecht cu profesorul Aldo Baerten. Momentan Marijke este membră a Sextetului Recuerdo și este de asemenea mebră a ansamblului Triomos (flaut, violoncel,pian). Ei îi place și să predea și are propria școală de flaut în Veenendaal.
Programul concertului:
Thomas Ott (a II-a jum. sec.XX) – Germania – Tango-Invention
Astor Piazzolla (1921-1992) – Argentina – Primavera Porteña
Gerie Daanen (1952*) – Olanda – Tres compositions
Camille Saint-Saëns (1835-1921) – Franța – Tarantella (trio flaut, clarinet, pian)
Astor Piazzolla (1921-1992) – Argentina – Tangazo
Clarence M. Jones (1889-1949) – SUA – Passion Dance
Luis di Matteo (1934*) – Uruguay – Retrospectivo
Charles Koechlin (1867-1950) – Franța – Epitaphe de Jean Harlow op.146 (trio flaut, saxofon, pian)
Astor Piazzolla (1921-1992) – Argentina – Concierto para quinteto