Fernandez Family – concert educativ pentru copii
Ora: 18.00
Locația: Curtea Bisericii Negre, Brașov
Accesul la concertele din curtea Bisericii Negre (latura sudică) se va face cu toate măsurile de securitate și protecție ce se impun, cu 30 de minute înaintea începerii concertului, fără rezervare în prealabil, prin cele trei puncte de acces, de unde se pot achiziționa și biletele, în valoare de 10 lei, în limita locurilor disponibile. Publicul este rugat să poarte asupra sa mască de protecție și o umbrelă, în caz de vreme nepotrivită. Dacă condițiile meteo se deteriorează vizibil, începerea concertelor se amână, iar dacă ploaia nu se oprește, concertele vor fi transmise live, prin streaming, pe pagina de facebook a Fundației Forum Arte.
Fernandez Family – concert educativ pentru copii
Monica Florescu – pian
Karina Fernandez Samodaiev – orgă
Rafaela Fernandez Samodaiev – vioară
Makcim Fernandez Samodaiev – violoncel
Surorile Karina și Rafaela și-au cultivat pasiunea pentru muzică de foarte timpuriu, muzica fiind profesia părinților lor. Mama lor, pianista Monica Florescu și tatăl, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev le-au cultivat interesul pentru a cunoaște îndeaproape un instrument, împărtășind cu ele pasiunea lor pentru muzică.
Karina Fernandez Samodaiev studiază pian și orgă cu organista Brita Falch Leutert de la Biserica Evanghelică din Sibiu. Până în prezent s-a prezentat la concerte în cadrul corului de copii „Kinderchor” și a slujbelor săptămânale din Biserica Evanghelică din Sibiu, dar și în concerte alături de familia sa, în cadrul Stagiunii Camerale „Florescu-Fernandez & Friends” la Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, recitaluri la Casa „Carmen Sylva” din Sinaia (Prahova), la Centrul Cultural „Aurel Stroe”, Bușteni (Prahova), la Biserica Evanghelică din Cisnădioara (Sibiu), Biserica Evanghelică din Bod (Brașov). În repertoriul ei se găsesc de la piese preclasice la piese moderne (Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel, Johann Ludwig Krebs, Domenico Zipoli, George Friedrich Händel, Joseph Haydn, Vasily S. Kalinikov, Ravel, E. Bloch) cât și compoziții proprii, ea manifestând un viu interes pentru improvizație și compoziție.
Rafaela Fernandez Samodaiev a început să descopere lumea muzicii prin intermediul pianului, iar la vârsta de 6 ani a început studiul viorii când a cunoscut-o pe Prof. Olivia Papa de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, care i-a pus în mână prima oară o vioară. Până acum a câștigat 7 premii întâi la concursuri naționale și internaționale, scena fiind un spațiu în care se regăsește. Rafaela apare constant în public alături de sora sa și de părinți în formații de duo și trio, dar și cu muzicieni cum ar fi violoniștii Anca Vasile, Mircea Dumitrescu și pianistul Alessandro Trebeschi.
Monica Florescu și Makcim Fernandez Samodaiev sunt muzicieni polifațetici, care desfășoară o activitate concertistică pe plan internațional de 20 de ani ca soliști cu orchestră și în recitaluri și concerte camerale în România și în străinătate în Belgia, Mexic, Olanda, Franța, Germania, Italia, Suedia, Elveția. În 2014 se muta în Sibiu unde sunt soliști ai Filarmonicii de Stat. Activitatea lor în domeniul cameral este notorie, pe lângă participarea la Festivaluri Internaționale, ei înființează în Sibiu o Stagiune Camerală Florescu-Fernandez & Friends din 2016, cu o activitate intensă până în prezent, iar în 2019 Stagiunea se extinde și la București.
În timpul stării de urgență cauzată de virusul Covid19, cei doi muzicieni împreună cu familia lor au contribuit la viața culturală a orașului Sibiu organizând pe toata perioada stării de urgență. timp de două luni, concerte camerale săptămânale, transmise Live din Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu. Fiind an dedicat compozitorului Ludwig van Beethoven, au desăvârșit în această perioadă integrala sonatelor pentru pian și violoncel ale marelui compozitor. Transmisiile live au fost primite cu mare succes și s-au bucurat de vizualizări a zeci de mii de oameni din Europa cât și de peste ocean. În acest fel, continuând activitatea au transmis mesajul că în ciuda izolării individuale, reușim sa fim conectați prin muzică, actul artistic fiind esențial în astfel de perioade. De când s-au întors în țară, în 2014, cei doi muzicieni s-au axat în crearea proiectelor interdisciplinare unde contribuie cu aranjamente, compoziții proprii, în colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu și Teatrul Național Radu Stanca.
De-a lungul carierei au făcut înregistrări la Radiodifuziunea Română, la Televiziunea din Tabasco, Villahermosa, Mexic și pe disc CD la Aliud Records, Olanda.
Programul concertului:
- George Frideric Haendel (1685-1759) – Sonata nr.2 în sol minor pentru vioară și pian – II, III
- Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Romanța în Fa Major, op.50
- Franz Schubert (1797-1828) – Scherzo în Si bemol Major, D 593 nr.1
- Eduardo Mezzacapo (1832-1898) – Bolero
- Enrique Espin Yepez (1926-1997) – Danza Ecuatoriana
- Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Sonata nr.1 în Fa Major pentru violoncel și pian, op.5