Musica Barcensis - 2024 - 25 August - Codlea

MEDALION ENESCU – ANSAMBLUL SONUS COLORUM (Brașov)

Ora: 17.00

Locația: Biserica Fortificată Codlea

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

ANSAMBLUL SONUS COLORUM (Brașov)

 

Gina-Mihaela Pavel – pian

Noémi Karácsony – mezzosoprană

Theodora Bălănică-Ciurezu – vioară

Diana Cristea – flaut

Paul Grosar – trompetă

Coordonator: lect. dr. Mihaela Gina Pavel 

 

Născută la Galaţi, Gina-Mihaela Pavel a studiat pianul la Liceul de Artă din oraşul natal (absolvind la clasa prof. dr. Adina Şuşnea), apoi la Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală (clasa prof. univ. Ioan Welt – pian, prof. univ. dr. Maria Toronciuc – muzică de cameră). În cadrul aceleiaşi instituţii urmează şi cursurile de masterat („Stil şi interpretare la început de secol XXI”). Tot la Iaşi obţine în martie 2012 titlul de Doctor în muzică, avându-l ca îndrumător pe prof. univ. dr. Gheorghe Duţică (calificativul de Summa cum laude), studiile materializandu-se prin publicarea cărții Ipostaze stilistice în muzica de cameră cu pian a lui Serghei Rahmaninov (Analize structurale şi perspective interpretative) – Editura ARTES Iaşi, ianuarie 2017.

Între anii 2006-2012 a fost asistent universitar în cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală din Iaşi, iar în prezent este lector universitar la Facultatea de Muzică din Braşov.

A participat la cursurile de măiestrie susţinute de profesorii Andreas Henkel, Şerban Lupu, Martin Helmchen, Silke Thora-Mathies, Iurie Mahovici Anatolie Lapicus, precum şi de Romanian Piano Trio (Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma)

Obţine o bursă Socrates la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano, Italia. În anii 2006 şi 2007 participă la cursurile de vară Crescendo Summer Institute of Arts din Sárospatak (Ungaria). La invitaţia Ambasadei României la Beijing a susţinut în luna octombrie a anului 2019 două recitaluri (Beijing şi Qingdao) împreună cu un grup de studenţi ai Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania, Braşov. În vara anului 2023 a participat ca profesor acompaniator la renumitul program de vară American Institute of Musical Studies din Graz, Austria. 

Are o bogată activitate de pianist acompaniator și membru în formații camerale în cadrul a numeroase recitaluri, concursuri, masterclass-uri, festivaluri, ş.a. (Sherban Lupu, Florin Paul, Andrei Stanciu, Emma Rotomeza, Radu Ropotan, Raluca Dobre, Luiza Zan, Ana Maria Donose, Liliana Bizineche, Andriana Yordanova, Maria Temesi, Charles Wood, Koichiro Kanno, Roxana Ota, Klára Sandor, Brasov International Summer Voice Program, Brasov Winter Classics, Festivalul Internațional de Muzică Cristian). Între anii 2009 – 2012 a fost membră a cvintetului Tierra Sin Pan, ansamblu ce a promovat în special muzica de tango a lui Astor Piazzolla.

 

Mezzosoprana Noémi Karácsony a absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, la clasa de canto a doamnei conf. dr. Doina Ursache-Dimitriu, continuându-și studiile la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, la clasa doamnei prof. dr. Cristina Soreanu. A obținut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Transilvania din Brașov cu teza Orientalism și alteritate în reprezentarea vocii de mezzosoprană din creații muzicale franceze ale secolului al XIX-lea (coordonator științific: prof. dr. Petruța Maria Coroiu)

A obținut premiul I la cea de-a 8-a ediție a Concursului Național Victor Giuleanu, secția canto clasic (2017) și premiul II la cea de-a 9-a ediție a Concursului Internațional de Canto “Città di Pisa – Omaggio a Titta Ruffo” (Italia, 2017). A participat la numeroase cursuri de măiestrie.

A apărut în recitaluri și concerte vocal-simfonice, activitatea sa artistică desfășurându-se atât în țară, cât și în străinătate. În prezent este lector universitar la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov.

 

Violonista Theodora Bălănică-Ciurezu și-a început studiile muzicale la Școala de Muzică din Câmpulung-Muscel. A absolvit Liceul de Muzică din Brașov, iar mai apoi Facultatea de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov, domeniul licență- Interpretare Instrumentală și master-Stil și Performanță în Interpretarea Instrumentală și Vocală, fiind șefă de promoție. De-a lungul parcursului său violonistic, a fost îndrumată de profesorii Valeriu Rogacev și Florin Ionescu-Galați. În decembrie 2023, a obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București, prin susținerea publică a tezei de doctorat Sunet și Culoare. Repere violonistice în sonata romantică, elaborată sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu.

S-a perfecționat la cursuri de masterclass cu renumiții profesori: Octavian Raţiu, Mihai Craioveanu, Alexandru Tomescu, Mihaela Tomescu, Eszter Kleinman-Stankowski. A urmat cursurile de masterclass organizate de Academia Regală de Muzică din Stockholm, Suedia cu profesorii: Eszter Haffner, Mihaela Martin și Olivier Charlier (vioară), Celine Flamen (muzică de cameră) și Jukka-Pekka Saraste (orchestră).

A obținut numeroase premii la concursurile naționale și internaționale de interpretare instrumentală, dintre care amintim: Premiul I – Concursul Internațional Dan Cumpătă București, Premiul I – Concursul Internațional Sigismund Toduță Deva, Premiul I – Concursul Internațional CMS Viena, Marele Premiu – Concursul Internațional Live Muse Art Oradea, Premiul I – Concursul Internațional Live Muse Art Arad, Premiul II – Festivalul Național Dinu Lipatti Pitești, Premiul II – Concursul Internațional Miniatura Romantică Galați, Premiul III – Concursul Național Edouard Caudella Iași, Mențiune – Concursul Internațional Remember Enescu Sinaia, Mențiune – Concursul Internațional Roman Boianciuc Reghin.

Are o activitate bogată artistică, susținând recitaluri în mai multe orașe din țară și din străinătate: Braşov, Câmpulung-Muscel, Sfântu-Gheorghe, Cluj-Napoca, Piteşti, Sinaia, Bușteni, Alba Iulia, Botoșani, Râmnicu-Vâlcea, Brăila, București, Ploiești și Stockholm. A concertat în calitate de solist alături de Filarmonica de Stat Botoșani, Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu-Vâlcea, Orchestra Jesus Guridi Bilbao și Orchestra Facultății de Muzică Brașov. A susținut recitaluri în cadrul festivalurilor Remember Enescu (Sinaia, Bușteni, Brașov, București), Musica Coronensis, Musica Barcensis (Brașov) și Aurora Music Festival (Stockholm).  A fost membră a Fundației Remember Enescu și a Orchestrei de Tineret Wonderful Youth Orchestra, condusă de maestrul Igor Coretti-Kuret.

În repertoriul ei, pe lângă multe alte lucrări consacrate din creaţia violonistică se regăsesc şi concertele pentru vioară şi orchestră de F. Mendelssohn-Bartholdy, P.I.Tchaikovsky, J. Brahms, W.A.Mozart, H. Wieniawski, L. van Beethoven, A. Glazunov și H. Vieuxtemps.

În prezent, este profesor doctor de vioară la Colegiul de Artă Carmen Sylva din Ploiești.

 

Diana Cristea a început studiul flautului la vârsta de 12 ani, în cadrul Liceului de Arte “Margareta Sterian”, din Buzău, la clasa d-nei prof. Cornelia Zainia. În timpul școlii și al liceului a participat la diverse spectacole și concerte, atât ca solist cât și în cadrul orchestrei. După finalizarea liceului, a ales să-și aprofundeze studiile în cadrul Facultății de Muzică din Brașov, la clasa de flaut a prof. univ. dr. Ignàc Filip și muzică de cameră la clasa dr. Steffen Schlandt, în această vară absolvind și studiile de master. În timpul facultății a avut ocazia de a participa la recitaluri atât solo, cât și de muzică de cameră în locații precum Centrul de Cultură Arcuș din Sf. Gheorghe, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor, Banca de Cultură Apollonia, Filarmonica Brașov, Galeriile de Artă Rm. Vâlcea, Palatele Brâncovenești din București, dar și în cadrul orchestrei, în concertele organizate de Facultatea de Muzică. A avut ocazia de a colabora și cu Opera Brașov, cântând în orchestra acesteia, sub bagheta maeștrilor dirijori Traian Ichim și Mircea Holiartoc.

În luna mai a anului acesta, a câștigat împreună cu formația de muzică de cameră premiul I la Elite Musicians International Competition, Iași. De asemenea, în luna iunie a participat la Festivalul de Muzică Interculturală din Panama, reprezentând împreună cu alți colegi de-ai ei Facultatea de Muzică din Brașov.

Din anul 2023 a început să activeze și ca profesor de flaut la Liceul Vocațional de Muzică “Tudor Ciortea” din Brașov.

 

Paul Grosar s-a născut în Brașov și a crescut în Sfântu Gheorghe, oraș în care a început și studiile muzicale în clasa I la Liceul de Artă ,,Plugor Sandor”, secția pian. În clasa a VII-a a ales să se mute la secția de alamă, studiind trompeta la clasa profesorului Sorin Aftin. A urmat studiile de licență și masterat la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara la clasa conf. univ. dr. Sergiu Cârstea. În prezent este doctorand sub îndrumarea prof. univ. dr. habil. Livia Teodorescu-Ciocănea. Pe parcursul anilor de formare a participat la diverse cursuri de măiestrie cu trompetiștii Iancu Văduva, Gábor Tarkövi, Roman Rindberger, Saša Dragović, Theo Wolters, Marco Tampieri, Marco Pierobon, Oleg Răileanu, Jose Real Cintero, Flavius Petrescu. A obținut premii naționale și internaționale, printre care: Premiul I la concursul internațional ,,Ohrid Pearl”, Ohrid, Macedonia; Premiul II la ,,International Competition for Trumpet Players”, Stara Zagora, Bulgaria. A colaborat cu diferite orchestre din țară: ,,Filarmonica Banatul”, Timișoara; Filarmonica de Stat Arad; Filarmonica ,,Mihail Jora”, Bacău; Opera Națională Română, Timișoara, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat Sibiu; Orchestra Națională Radio, România, Opera VOX; Teatrul Maghiar de Stat ,,Csiky Gergely”, Timișoara (solist în cadrul orchestrei din piesa HENRIK IV); Teatrul Maghiar ,,Tamasi Aron”, Sfântu Gheorghe (solist in cadrul orchestrei din spectacolul CHICAGO). Din anul 2017 până în prezent este membru al Orchestrelor Naționale de Tineret ca prim trompetist, sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Gabriel Bebeșelea și Cristian Măcelaru. Totodată, a colaborat și cu Busina Brass Quintet, Croația; Brass-ul Filarmonicii Banatul, Timisoara; Neumarkt Brass Quintet, Târgu Mureș. Din anul 2022 și până în prezent face parte din colectivul Filarmonicii Brașov ca artist intrumentist. Datorită acestui parcurs a avut posibilitatea de a cânta la festivaluri și concerte în săli importante din multe capitale și orașe mari ale lumii: în Olanda – ,,Concertgebouw”, Amsterdam; ,,De Doelen”, Rotterdam; Groningen; în Franța: ,,Philharmonie de Paris – Grande salle Pierre Boulez”; Strasbourg; în Austria: ,,Musikverein”, Viena; în Italia: ,,Teatro dal Verme”, Milano; Como; Napoli; Alba; ,,Festivalul Internațional Mahler”, Dobbiaco; în Germania: ,,Elbphilharmonie”, Hamburg; Festivalul ,,Young Euro Clasics”, Berlin- (fosta sală a filarmonicii, actual Kulturhaus); precum și în orașele: Istanbul, Beijing, Copenhaga, Alborg, Helsinki, Stockholm, Helsingborg, Tampere, Turku, Norrkoping, Uppsala, Linkoping, Olso, Stavanger, Bergen, Londra, Mancester, Sheffield, Nottingham, Edinburgh. În România a concertat atât la Ateneul Român cât și la Festivalul Internațional ,,George Enescu”, Sala Palatului. A susținut recitaluri de trompetă solo cu orgă, recitaluri de muzică de cameră atât în cvintet de alămuri cât și împreună cu pianul, a cântat ca solist cu Filarmonica ,,Banatul”, Timișoara. A făcut parte din Orchestra de tineret a ansamblului de muzică contemporană ,,musikFabrik” cu care a concertat în Köln și în Münster, Germania. A participat în ansamblu cameral la Festivalul de Muzică Contemporană Timsonia, ca solist în cadrul Festivalului de Muzică Contemporană MERIDIAN – Grădini Sonore | Sonic Gardens / Grădina culorilor | Color Garden și în ansamblu cameral, la Festivalul de Muzică Contemporană INTRADA.

Programul concertului:

Medalion Enescu

George Enescu (1881-1955)

Arii în stil românesc pentru vioară solo, Balada Op. 4a

Impromptu concertant pentru vioară și pian 

Liedurile:  Pensée perdue, Souhait, Le Désert, Op. 4 No. 1, Soupir Op. 4 No. 3 

Legenda pentru trompetă și pian 

Cantabile și Presto pentru flaut și pian

Adagio din Suita nr. 1 pentru pian Op. 3 (În stil vechi)

Top