Duo vioară și orgă – Elena & Paul Cristian
Ora: 19.00
Locația: Biserica Evanghelică Bartolomeu, Brașov, Str. Lungă nr. 251
Duo vioară și orgă – Elena & Paul Cristian
Născută în localitatea Prejmer din județul Brașov, Elena Cristian a absolvit Liceul de Artă din același județ în anul 1997, la clasa de vioară a D-nei profesoare Marinela Mugea.
În anul 2002 a absolvit cursurile Facultății de Muzică din cadrul „Universității Transilvania” din Brașov la secția Interpretare Instrumentală, iar în anul 2005 cursurile de Masterat – specializarea Solistică Instrumentală – la clasa de vioară a D-lui prof. univ. dr. Octavian Rațiu și la clasa de muzică de cameră a maestrului Aurel Niculescu și a D-nei prof. univ. dr. Stela Drăgulin.
Între anii 1992-2003 a obținut premii și mențiuni la toate olimpiadele și concursurile la care a participat, atât la vioară, dar și cu Quartetul Silvestri. Din anul 1992 susține o bogată activitate concertistică în țară și străinătate, atât ca solistă, cât și în ansambluri de muzică de cameră sau orchestră. În această perioadă a participat la numeroase cursuri de măiestrie la vioară și muzică de cameră în România, Croația, Germania sau Suedia. Repertoriul violonistei Elena Cristian cuprinde lucrări ce se încadrează în toate orientările stilistice, de la muzica veche, până la cea contemporană.
Din anul 2001 este angajată a Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Brașov, în funcția de artist instrumentist-vioară. Între anii 2004-2006 a activat ca profesor asociat la Facultatea de Muzică din Brașov, disciplina vioară.
Între anii 2003-2010, a fost doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Buciu. În anul 2010 a susținut teza de doctorat cu titlul „Interferențe ale gândirii muzicale enesciene și a celei bartókiene, reflectate în creațiile pentru vioară solo și cu pian ale celor doi compozitori”.
Paul-Alexandru Cristian s-a născut la Brașov în anul 1976. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Brașov cu prof. Mirra Popescu. Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania” Brașov, obținând în anul 2000 diploma de licență. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher, cursuri de clavecin și continuo cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam, cursuri de improvizație cu prof. Martin Strohhäcker, cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Jan Kleinbussink. În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția) la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut la Catedrala din Lausanne în iunie 2004. Dintre numeroasele recitaluri susținute în România și străinătate menționăm pe cele susținute la Lausanne, Brașov, Sibiu, Istanbul, Roche (Elveția). Pe lângă activitatea de organist, susține o bogată activitate camerală în mai multe formații de muzică veche (“Codex”, “Georgius”) cu care a participat la festivalul de artă medievală. În perioada 2002 – 2004 a fost organist titular la biserica La Sallaz/Vennes din Lausanne (Elveția), din 2004 fiind organist la biserica evanghelică Bartolomeu din Brașov.
Programul concertului:
1. Heinrich Ignaz Franz Biber (1644 – 1704) – Rosenkranz Sonata nr. 2 (the Visitation), La major (vioară – continuo)
2. Charles-Marie Widor (1844 – 1937) – Arie în mi minor
3. Jean Marie Leclair (1697 – 1764) – Sonata op.9 no.1, La major (vioară – continuo)
4. Heinrich Ignaz Franz Biber (1644 – 1704) – Passacaglia în sol minor – Îngerul păzitor din Sonatele Rozariului
5. Joseph Rheinberger (1839 – 1901) – Temă cu variațiuni; Cântec de seară; Gigă; Pastorală; Elegie din op. 150