Ansamblul baroc FLAUTO DOLCE & GABOR HEGYI
Ora: 18.00
Locația: Biserica Neagră
Intrarea la concert se face cu bilet. Prețul biletului este 12 RON.
Biletele se achiziționează de la casieria Bisericii Negre începând cu 10 zile calendaristice înainte de concert.
Ansamblul Flauto Dolce & Gábor Hegyi
Zoltan Majo – flaute drepte
Maria Szabo – flaute drepte
Noemi Miklos – spinetă
Mihaela Maxim – soprană
Gábor Hegyi – trompetă
Ansamblul Flauto Dolce a luat naștere la Cluj-Napoca, în anul 2000, la inițiativa lui Zoltán Majó, fiind alcătuit din trei instrumentiști și o soprană (pe lânga Zoltan Majo, mai fac parte din ansamblu Maria Szabo, Noemi Miklos și Mihaela Maxim), toți având o bogată experiență artistică.
Numele ansamblului provine de la denumirea italiană de epocă a familiei de instrumente a flautului drept (instrumentul este cunoscut și cu denumirea germană de blockflote), foarte apreciat în Renaștere și Baroc când era utilizat în creațiile lor de G. F. Handel, J. S. Bach sau G. Ph. Telemann.
Repertoriul ansamblului este format din muzică veche și tradițională din Europa Occidentală, formația propunându-și, în egală măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiționale, din spațiul românesc, și interpretarea unor compoziţii contemporane, unele dintre acestea fiind prezentate în primă audiție absolută.
Ansamblul Flauto Dolce folosește, în acest sens, drept resurse muzicale diferite culegeri și manuscrise de epocă, integrând în stilul său influențe orientale (turceşti, ebraice, ţigăneşti, armeneşti etc.) sau de altă natură,dar și din folclorul autentic și din muzica veche autohtonă, de curte sau orășenească.
Flauto Dolce a colaborat cu mai mulți muzicieni de marcă în cei 15 ani de existență, a susținut peste 400 de concerte și numeroase turnee în Europa și a avut o puternică implicare în organizarea anuală a unui festival de muzică veche la Cluj-Napoca.
Directorul artistic Zoltan Majo este licențiat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea flaut. A participat la mai multe seminarii și cursuri de măiestrie în Ungaria, Austria și Elveția. Este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat în mai multe formații clujene de muzică veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ansamblul Baroc Transylvania). Este fondatorul ansamblului Flauto Dolce. A realizat numeroase transcripții și aranjamente după diferite manuscrise și culegeri de muzică autohtonă. Predă la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A susținut concerte camerale în numeroase țări din Europa.
Maria Szabo este licențiată a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea pedagogie muzicală și flaut drept. A participat la mai multe seminarii și cursuri de măiestrie în Ungaria, Norvegia, Germania, Austria și Elveția. Are o intensă activitate pedagogică și concertistică, fiind membru fondator al ansamblului Flauto Dolce. În anul 2013, alături de formația Les Ramages, a fost laureată cu premiul II la Concursul de Muzică Barocă La Stravaganza de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Este profesoară de muzică la Liceul Waldorf din Cluj-Napoca.
Soprana Mihaela Maxim a absolvit secția de canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, urmând mai multe cursuri de măiestrie. Este laureată la numeroase competiții de interpretare vocală, naționale și internaționale. În 2008 și-a completat studiile de muzică veche la Trondheim (Norvegia), cu Jan van Elsacker, și la Krieglach (Austria), cu Mieke van der Sluis.
Noemi Miklos este licențiată a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea orgă, unde a studiat cu Ursula Philippi și Erich Türk. A participat la mai multe seminarii și cursuri de măiestrie, în România și Germania. Timp de un semestru, a studiat la Hochschule für Musik din Freiburg (Germania). În anul 2005, a câștigat premiul publicului la Concursul de orgă de la Zürich-Wiedikon (Elveția). Este cadru didactic la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Gábor Hegyi începe să cânte la trompetă la 6 ani, în orașul său natal, Budapesta. La 14 ani intră la liceul de muzică “Béla Bartók” din Budapesta, iar la 19 ani ajunge în Germania, unde își începe studiile la Facultatea de Muzică din Trossingen. Aici studiază pentru a deveni profesor de muzică, precum și instrumentist, terminând cu diplomă de merit. Mulțumită profesorului său Horst-Dieter Bolz, intră devreme în contact cu trompeta barocă. În urma acestei întâlniri se hotărăște să se dedice în totalitate trompetei baroce, precum și practicii interpretării muzicii vechi, studiind la Conservatorul Regal din Haga cu prof. Susan Williams. Grație bunei colaborări cu profesoara, Gabor reușește să se afirme în lumea muzicii vechi. A cântat cu cele mai bune formații, ca de exemplu The Bach Ensemble (Ltg. Joshua Riffkin), Concerto con Anima, Concert Royal Köln, Elbipolis Barockorchester Hamburg, La Stagione Frankfurt, Akademie für Alte Musik Berlin, sau Concerto Köln. De asemenea a putut să-și afirme talentul în diverse orchestre de stat, ca de exemplu: Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz, Opera de Lausanne, sau Staatsoper Stuttgart. Ca interpret de muzică de cameră, precum și ca solist a avut concerte în Argentina, Algeria, Germania, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, România, Elveția, Tunisia și Ungaria. A făcut de asemenea înregistrări la posturi de radio si televiziune în Europa, Africa de Nord și America de Sud. Trompetistul Hegyi Gábor a primit în anul 2015 premiul ECHO Klassik la categoria Muzică de cameră și instrumente de suflat, cântănd împreună cu ansamblul Concert Royal Köln.
Programul concertului:
- Dario Castello (c. 1590-1658) – Sonata Prima a due soprani (Venezia, 1621)
- Codex Caioni (sec. 17) – Fantasia (Alessandro Grandi, folio100); Jesu, nomen dulce (Heinrich Schütz, folio 181)
- Giuseppe Torelli (1658-1709) – Sonata G 7 – Grave. Allegro – Allegro – Grave – Grave. Allegro
- William Williams (?-1701) – Triosonata “In Imitation of Birds” Op 1/6 (London, c. 1700) – Adagio – Allegro – Grave – Allegro
- Georg Friedrich Händel (1685-1759) – Let The Bright Seraphim (Samson, 1743) HWV 57
- Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Fuga BWV 578 (1703-07) / Anonim – Ciacona (Ms. Josephus Fazakas Krizbacencis, 1738)
- Georg Philipp Telemann (1681-1767) – Cvartet TWV 43:D7 – Largo – Vivace – Siciliano – Vivace
- Johann Sartorius (1712-1787) – Două arii Ach, süsses Wort & Guter Sämann, guten Samen (Sibiu)