Musica Barcensis - 2020 - 16 August - Cetatea Feldioara

Capella Coronensis

Ora: 17.00

Locația: Cetatea Feldioara

Concertul va fi organizat în aer liber, în curtea interioară a cetății. Accesul publicului este permis gratuit, respectând măsurile de distanțare socială și de purtare a măștii, în limita spațiului de desfășurare.

Capella Coronensis

 

Roxana Bârsan – vioară

Corina Csomortani – vioară

Simona Gurău – violă

Alexandra Enache – violoncel

Emin Curtgeafar – oboi

Steffen Schlandt – orgă/pian

 

Ansamblul brașovean Capella Coronensis este format de Steffen Schlandt pentru a interpreta muzică vocal-instrumentală cu specific religios. Repertoriul constă în lucrări din epoca barocă, clasică și romantică din Europa și continentul american. Compozițiile autohtone sunt prezente în concertele ansamblului, fiind acordată o atenție sporită repertoriului mai puțin cunoscut – descoperit în arhive și biblioteci din România. 

Distribuția variază în funcție de repertoriu, iar membrii ansamblului preiau de multe ori roluri solistice. 

Roxana Bârsan s-a născut la Satu Mare. A început studiul viorii la vârsta de 8 ani, cu profesoara Murvai Ibolya la Liceul de Muzică „Aurel Popp” din Satu Mare. A continuat de la 12 ani, cu profesorul Danil Raceu, până în clasa a XI-a când s-a transferat la București, la Liceul „Dinu Lipatti” unde a studiat cu profesorul Valeriu Rogacev. A urmat, sub îndrumarea aceluiași profesor,  Facultatea de Muzică a Universității Transilvania Brașov, unde a absolvit în anul 2006. În același an a fost admisă la clasa de Master a profesorului  Sören Uhde, la Hochschule für Musik, din Würzburg, Germania, unde a absolvit în anul 2008. Este angajată a Filarmonicii Brașov și a fost membră a Orchestrei Naționale de Tineret, în cadrul căreia a colaborat cu Lawrence Foster, Pinchas Zuckerman, David Garrett, Kristjan Jarvi, Sarah Chang ș.a.

Corina Csomortani (Tofănel) este născută la Braşov în anul 1986, începe studiul viorii de la 7 ani la Liceul de Artă din oraşul natal la clasa prof. Dan Pepelea şi Brumă Magdalena. După absolvirea liceului, urmează  studiile universitare  la Academia de Muzică “Gh. Dima“ din Cluj-Napoca la clasa Prof.Univ. Dr.Barbu Casiu unde a absolvit în anul 2009. La clasa aceluiași profesor, continuă studiile de masterat  ale Academiei de Muzică din Cluj-Napoca până în anul 2011. Din acelaşi an şi până în prezent , este  membră a Filarmonicii din Brașov.

Simona Gurău își începe studiile muzicale la Liceul de Artă din Bacău. Urmează apoi cursurile Facultății de Muzică din Brașov la clasa de violă a profesoarei Leona Varvarichi. În Brașov are ocazia de a colabora cu orchestrele locale încă din anii de formare profesională. Astfel ea devine angajată a Operei Brașov în perioada 2003-2007, iar din 2016 este membră a Filarmonicii Braşov. Simona Gurău este o artistă activă, implicată în diverse proiecte camerale. 

Alexandra Maria Enache s-a născut în București în anul 1982. La vârsta de 10 ani începe studiul violoncelului, sub atenta îndrumare a mamei sale, profesoara Mihaela Ionescu, în cadrul Școlii de Muzică și Arte Plastice nr.5, din București. La 12 ani va continua cu profesoara Anca Vartolomei, în cadrul Liceului de Muzică “George Enescu” – București, până în clasa a X-a, când se va transfera la clasa profesoarei Ungur Victoria, la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” – București. Din anul 2001 a urmat cursurile secției instrumentale a Facultății de Muzică a “Universității Transilvania” – Brașov, facultate pe care o va absolvi în anul 2006, la clasa  maestrului Aurel Niculescu. În anul 2000 a câștigat premiul special în cadrul concursului național de interpretare “Dumitru Motatu”, și premiul II în cadrul concursului național de interpretare “George Georgescu”. În anul 2004 a participat la cursurile de măiestrie susținute la Facultatea de muzică din Brașov de cvartetele “Con Tempo” – Marea Britanie, și “Aron” – Austria. Din anul 2006 este membră a orchestrei Filarmonicii “Gh. Dima” din Brașov.

Emin Curtgeafar este unul dintre oboiștii Filarmonicii din Brașov. Face cunoștință cu acest instrument la Liceul de Arte din Constanța, ca mai apoi să urmeze cursurile Facultății de Muzică din Brașov și cele de master la Hochschule für Musik Würzburg. Reîntors în țară în 2008, face parte din nucleul care a dat naștere Orchestrei Române de Tineret și răspunde invitațiilor de colaborare cu Orchestra Națională Radio, Hofer Symphoniker, Philharmonische Orchester Wuerzburg, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti – Satu Mare și ansamblul de muzică contemporană ICon Arts. Emin Curtgeafar cântă cu plăcere în diferite ansambluri camerale: Quartetto Brassovia, trio Arundo și cvintetul Cantabile. 

Steffen Markus Schlandt s-a născut în anul 1975, la Brașov. Educația muzicală o primește de la tatăl său, Eckart Schlandt, cu care începe studiul pianului și al orgii. Urmează apoi cursurile facultății de muzică din Cluj la secția orgă (la prof. Ursula Philippi). În continuare studiază cu Prof. Christoph Bossert muzica bisericească la facultatea de muzică din Trossingen (Germania) și dirijat coral și de orchestră la Würzburg.  A fost bursier al D.A.A.D. (institutului german pentru relații externe) și al serviciulu ”Diakonisches Werk”. Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa precum Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, România, Israel, Portugalia. Este coordonatorul festivalurilor Musica BARCENSIS și Musica CORONENSIS. Din septembrie 2004 este dirijorul corului ”Bach” și organist la „Biserica Neagră” și colaborează cu Liceul de Muzică ”Tudor Ciortea” din Brașov și Facultatea de Muzică Brașov.

Foto Steffen Schlandt: Daniel Milata

Programul concertului:

  1. Claude Debussy (1862-1918)Syrinx pentru oboi solo
  2. Arcangelo Corelli (1653-1713)Sarabande ~ Gigue ~ Badinerie
  3. Jules Massenet (1842-1912) Meditație
  4. Antonio Pasculli (1842-1924)Fantasia sull’ opera Poliuto di Donizetti 
  5. Led ZeppelinStairway to Heaven
  6. Ennio Morricone (1928-2020)Gabriel’s oboe
  7. Guns’N’RosesNovember Rain
Top