Musica Barcensis - 2022 - 17 Iulie - Sânpetru

Flauto Dolce & Gábor Hegyi & Max Braisch

Ora: 17.00

Locația: Biserica evanghelică fortificată din Sânpetru

Intrarea este liberă.

Ansamblul Flauto Dolce, alături de invitații săi, va concerta în Festivalul Musica Barcensis, în cadrul turneului din luna iulie 2022. Prezența reputatului trompetist baroc Gábor Hegyi din Köln, cu lucrări mai rar ascultate, întregește programul inedit al ansamblului. Celălalt invitat, fagotistul baroc Max Braisch, face ca sonoritatea ansamblului să fie bine echilibrată. 

Flauto Dolce este un ansamblu unic în felul său în acest colţ al Europei. A luat naştere la Cluj-Napoca, în anul 2000, la iniţiativa lui Zoltan Majo, fiind alcătuit din trei instrumentişti și o soprană, toţi cu o bogată experienţă artistică. Numele ansamblului provine de la numele italian al familiei de instrumente flaut drept. Repertoriul ansamblului Flauto Dolce este format din muzică veche, tradiţională, din Europa Occidentală. Ansamblul caută, în aceeaşi măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiţionale, din spaţiul românesc, precum şi interpretarea unor compoziţii contemporane, unele prezentate chiar în primă audiţie absolută. 

Expresivitatea şi culoarea aparte, dulce şi veselă, a instrumentului flauto dolce, întregit cu clavecinul și orga, sunt puse în valoare prin compoziţiile dedicate acestuia şi prin aranjamentele pline de imaginaţie. Soprana Mihaela Maxim contribuie din plin la transmiterea mesajului aparte pe care ansamblul Flauto Dolce îl propune publicului. Formaţia a evoluat cu succes în concerte şi festivaluri în Austria, Spania, Italia, Franța, Israel, Elveţia, Germania, Slovenia, Serbia, Slovacia şi Ungaria. Colaborează frecvent cu ICR Bucureşti, susţinând concerte la diferite centre culturale româneşti din Europa.

Ansamblul Flauto Dolce a fost partenerul unui proiect comun între Italia, Slovenia şi România, de promovare a muzicii baroce din cele trei ţări, integrat în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, participând, de asemenea, la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”. Flauto Dolce a participat ca invitat special la „The 5th International Early Music Seminar”, Tel Aviv.

Directorul artistic Zoltán Majó este licenţiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (flaut drept şi muzică de cameră) în Ungaria, Austria şi Elveţia. Este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat în mai multe formaţii de muzică veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ans. Baroc Transylvania). A realizat, de asemenea, numeroase transcripţii şi aranjamente după diferite manuscrise şi culegeri de muzică autohtonă. Predă la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A susţinut concerte camerale în numeroase ţări din Europa.

Maria Szabo este licenţiată la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, specialitatea pedagogie muzicală şi flaut drept. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (flaut drept şi muzică de cameră) în Ungaria, Norvegia, Germania, Austria şi Elveţia. Are o intensă activitate pedagogică şi concertistică, fiind membru fondator al ansamblului Flauto Dolce. În anul 2013, cu formaţia Les Ramages, a fost laureată cu premiul II la concursul Stravaganza de la AMGD din Cluj. Este profesoară de muzică la Liceul Waldorf din Cluj-Napoca.

Noemi Miklos este licenţiată la Academia de Muzică Gheorghe Dima, specialitatea orgă (clasa prof. Ursula Philippi şi Erich Türk). A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (orgă şi clavecin) în România şi Germania. Un semestru a studiat la Hochschule für Musik Freiburg. În 2005, a câştigat premiul publicului la concursul Zürich-Wiedikon Orgelwettbewerb. Este cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Facultatea de Teologie Reformată. 

Soprana Mihaela Maxim a absolvit secţia canto a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A urmat numeroase cursuri de măiestrie (canto). Este laureată a numeroase competiţii de interpretare, naţionale şi internaţionale. Şi-a completat studiile de muzică veche în anul 2008, în Norvegia (Trondheim), cu Jan van Elsacker şi în Austria (Krieglach), cu Mieke van der Sluis.

 

Invitați:

Gábor Hegyi a studiat la Liceul de muzică Béla Bartók din Budapesta (trompetă), Staatliche Hochschule für Musik din Trossingen (trompetă baroc) cu profesorul Horst-Dieter Bolz, la Conservatorul Regal din Haga (trompetă baroc) cu profesorul Susan Williams. A cântat ca interpret și solist de muzică de cameră în Argentina, Algeria, Germania, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, România, Elveția, Tunisia și Ungaria, cu formațiile Bach Ensemble, Concerto con Anima, Concert Royal Cologne, Elbipolis Baroque Orchestra Hamburg, La Stagione Frankfurt, Akademie für Alte Musik Berlin, Concerto Cologne. Colaborarea sa cu ansamblul Flauto Dolce din Cluj a început în anul 2019.

Gerwald Maximilian Braisch a început studiul fagotului în oraşul său natal, Berlin, iar liceul şi studiile universitare le-a parcurs în mare parte la Sibiu, respectiv Cluj, iar din 2013 la Freiburg și Trossingen. În domeniul instrumentelor istorice s-a specializat cu Katrin Lazar, Christian Beuse, Javier Zafra, ş.a. Activitatea sa de muzician în ansamblu a cunoscut apogeuri în formaţiile Trifoi și Duo Marmor şi în orchestre cu instrumente de epocă (ex. Les Arts Florissants, Hofkapelle Stuttgart, La Banda), dar şi la  Mannheimer Philharmoniker.   

FLAUTO DOLCE & GABOR HEGYI & MAX BRAISCH

Programul concertului:

Gottfried Reiche (1667–1734) – Fanfare

Girolamo Fantini (1600–1675) – Sonata detta del Niccolini & Balletto detto Lunati (1638)

Andreas Hammerschmidt (1611-1675) – Lied Die Kunst des Küssens (1642)

William Williams (?-1701) – Trio Sonata In Imitation of Birds Op 1/6 (London, c. 1700) 
     Adagio – Allegro – Grave – Allegro

Alessandro Scarlatti (1660-1725) – Aria Mio tesoro per te moro

Michel Pignolet de Montéclair (1667-1737) – V. Concert (Paris, 1723) 
     Prélude-Badinage-Gigue à la manière Françoise-Gigue à la manière Italienne-Les Ramages

Franz Pfeifer (sec. XVIII) – Lied Tartózkodó kérelem (Text: Mihály Csokonai) / Anonim (Ms. de la Sf. Gheorghe, 1757) – Dansuri

Georg Philipp Telemann (1681-1767) – Sinfonia spirituosa TWV 44:1 (1720)
    Sinfonia – Largo – Vivace

Johann Sartorius (1712-1787) – Aria Guter Sämann, guten Samen

Top