CIPRIANA SMĂRĂNDESCU & MIRCEA LAZĂR – clavecin și vioară (Italia/România)
Ora: 17.00
Locația: Biserica Evanghelică Sf. Martin, Brașov
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile
CIPRIANA SMĂRĂNDESCU & MIRCEA LAZĂR – clavecin și vioară
Cipriana Smărăndescu – clavecin
Mircea Grigore Lazăr – vioară
Cipriana Smărăndescu a studiat clavecinul cu Patrizia Marisaldi (Vicenza) și Ogneanca Lefterescu (București), specializându-se cu Ton Koopman, Andreas Staier, Patrick Ayrton și Pierre Hantaï. A câștigat premii și a participat la importante concursuri internaționale de clavecin la Milano, Pesaro, Leipzig și Brugge.
A concertat în Italia, Spania, Franța, Elveția, Austria, Belgia, Germania, România (Auditorium Parco della Musica, Oratorio del Gonfalone, Festival “Urbino Musica Antica”, Accademia di Romania, Pietà de Turchini, Festival dei Due Mondi, Cantiere Internazionale d’Arte di Montepulciano, Festival Bach, Festival “Wanda Landowska”, Festival “Note senza tempo”, “Music for life – Emergency, Festival “Magie Barocche”, Festival Internazional de Musica Antiga de Caimari, Real Acàdemia de San Fernando, Musique Ancienne à Saint Paul, CESMA di Lugano, Accademia Mozarteum, Radiodifuziunea Română, Filarmonica “G. Enescu”, Miercurea Ciuc Early Music Festival, Festival “La Stravaganza”, etc), înregistrând pentru Brilliant Classics, Continuo Records, Aliusmodum Records, Radio Vaticana, RadioRAI3, TVR și Radio România, etc.
Ca solistă, a înregistrat două compact discuri dedicate operelor lui J.S. Bach: Invenzioni, Sinfonie e Sei Piccoli Preludi de Johann Sebastian Bach și Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach.
A fondat ansamblurile baroce Aliusmodum și Dolci Accenti, cu care are o foarte importantă activitate concertistica.
A obținut Diploma și Master în Muzicologie la Universitatea Națională de Muzică din București (cu lucrări despre Sonata Barocă în creația lui Domenico Scarlatti), sub îndrumarea maeștrilor Grigore Constantinescu și Dinu Ciocan.
Este profesor în cadrul Urbino Musica Giovani și Cristóbal Galán Baroque Academy, iar la Roma a fondat Aliusmodum Youth Harpsichord Academy, făcând parte din juriul mai multor concursuri internaționale de clavecin.
Mircea Lazăr este unul dintre cei mai talentați violoniști români ai generației sale. Născut în 1982 în Deva, a început să studieze vioară la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea profesorilor Viorel Soltan si Monica Soltan. Talentul său precoce a fost remarcat încă din primii ani de studiu atât de profesorii săi cât și de publicul care l-a ascultat în numeroase concerte și concursuri.
La vârsta de treisprezece ani, Mircea Lazăr a fost admis la Liceul de Muzică “George Enescu” din București, unde și-a continuat studiul viorii alături de Carmen Runceanu, și a avut privilegiul să aprofundeze înțelegerea muzicală încă de la treisprezece ani cu un mare maestru al viorii românești: Ștefan Gheorghiu. Acesta din urmă i-a fost mentor și i-a transmis spiritul artistic care îi caracterizează stilul și interpretarea. Sub îndrumarea sa, Mircea Lazăr a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București în 2006.
După terminarea studiilor în România, Mircea Lazăr a primit o bursă de studii la Universitatea din Ohio, SUA, unde a urmat cursurile postuniversitare la clasa profesoarei Marjorie Bagley. Aici a avut ocazia să se perfecționeze și să se familiarizeze cu repertoriul american pentru vioară. În 2009, a fost acceptat în Academia New World Symphony din Miami Beach, fondată și condusă de Michael Tilson Thomas, dirijor al Orchestrei Simfonice din San Francisco. În Statele Unite a colaborat cu dirijori de prestigiu, precum Andris Nelsons, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen sau John Adams, și a beneficiat de îndrumarea profesională a unor violoniști celebri, cum ar fi Gil Shaham, Midori Goto, Christian Tetzlaff sau Leila Josefowicz. Mircea Lazăr a activat în cadrul New World Symphony timp de patru ani, atât ca membru al orchestrei, cât și concertmaistru sau solist.
Mircea Lazăr este un artist versatil și curios, care îmbină muzica clasică și romantică cu cea barocă și contemporană. Este pasionat de muzica veche și interpretează muzică barocă pe instrumente istorice. Este concertmaistru al ansamblului Musica Ricercata, condus de dirijorul Gabriel Bebeșelea, și atât solist cât și membru al ansamblului de muzică veche Sempre. De asemenea, este interesat de muzica contemporană, colaborând cu ansamblul SonoMania, care promovează creația contemporană românească și universală.
Mircea Lazăr s-a remarcat prin numeroase recitaluri și concerte atât în România, cât și în Statele Unite, fiind apreciat pentru virtuozitatea, expresivitatea și sensibilitatea sa muzicală. A fost distins cu premii și diplome la concursuri naționale și internaționale de vioară și a participat la multiple festivaluri de muzică clasică. Își dorește să continue tradiția și cultura școlii muzicale românești de înaltă calitate în care a fost inițiat de maestrul Ștefan Gheorghiu.
Programul concertului:
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Sonata pentru vioară și clavecin obligat BWV 1016 în mi major – Adagio – Allegro – Adagio ma non tanto – Allegro
Jean – Henri d’Anglebert (1629 – 1691) – Prélude în sol major
Joseph – Nicolas – Pancrace Royer (1703 – 1755) – Le Vertigo, L’Aimable
Jean – Philippe Rameau (1683 – 1764) – Menuet 1-2-1, Les Sauvages in sol minor
Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788) – Sonata pentru vioară și clavecin obligat BWV 1020 în sol minor – Allegro – Adagio – Allegro