Musica Barcensis - 2024 - 21 Iulie - Ghimbav

Ansamblul  MNÉMOSYNE (Olanda/România)

Ora: 17.00

Locația: Biserica Evanghelică Fortificată Ghimbav

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

Ansamblul  MNÉMOSYNE (Olanda/România)

Cristina Petcu – nai

Mariana Preda – nai

și

Diana Ichim – orgă

David Soporan – violoncel

 

Duo Mnénosyne este un ansamblu stabilit în Olanda, format din două naiste de origine română – Mariana Preda si Cristina Petcu. Originea comună dar și dragostea pentru nai le-a făcut pe cele două instrumentiste să creeze o colaborare ce are ca scop promovarea naiului, dar și includerea lui în muzica Evului Mediu, Renașerii, Barocului, dar și în muzica contemporană. Duo-ul a concertat pe scene importante ale Olandei, în orașe precum Amsterdam sau Utrecht. De asemenea, cele două naiste lucrează pentru promovarea instrumentului lor, colaborând cu diferiţi compozitori. Una din cele mai recente și totodată importante colaborări este cu scopul de a prezenta și înregistra prima piesă pentru două naiuri contrabas și electronice scrisă vreodată, împreună cu compozitoarea de origine taiwaneză Ping-En Hung.

 

Mariana Preda (*1994) este o naistă născută în România, stabilită in Amsterdam, Ţările de Jos. A studiat muzica clasică/contemporană la Conservatorium van Amsterdam cu Matthijs Koene, unde a absolvit cu o diplomă de master în 2020. Până în prezent a lansat 5 albume muzicale, „Luna”, „Sunrise”, „Untold Stories” și “Echoes”, cu casa discografica MAP din Milano, Italia și  „Wavelengths” cu Donemus Publishing de la Haga, Ţările de Jos. Mariana a câștigat numeroase premii muzicale și a participat la numeroase concursuri și festivaluri muzicale precum: IBLA Grand Prize, Festivalul UNTOLD, Festivalul Vondelpark, Uitmarkt, Festivalul Grachten, Prix Annelie de Man, Festivalul Gaudeamus. Mariana a susținut concerte în diferite orașe din lume  precum București, Cluj, Milano, Roma, Amsterdam, Bruxelles, Zurich, Barcelona, Madrid, Berlin, Londra, Praga, Cairo, Havana, New York, Chicago și Los Angeles. Mariana este activă în mai multe ansambluri de muzică de cameră din Olanda, atât de muzică clasică/contemporană, cât și folclor. În timpul studiilor, Mariana a primit un premiu special în domeniul artelor la Palatul Parlamentului din București, recunoaștere ce îi răsplătește activitatea de promovare a naiului în întreaga lume. Pe 5 mai 2019, Mariana a primit cetăţenia de onoare a orașului Jacksonville, Arkansas, înmânată de primarul Bob Johnson. Pe 7 mai 2019, Mariana a debutat la Carnegie Hall din New York. Pe lângă cariera de solist instrumentist, Mariana este profesoară de nai și este activă in crearea materialelor didactice cât și extinderea repertoriului clasic si contemporan la nai prin comisionarea mai multor lucrări contemporane și colaborări cu diferiți compozitori. Ea a susţinut multe cursuri de masterclass la instituţii din întreaga lume, inclusiv la Universitatea Radford, Universitatea Harding și Lion College din Statele Unite ale Americii, precum și la diferite școli de muzică din italia.

 

Cristina Petcu (*1999) este o naistă din Brașov, stabilită în Amsterdam. A fost elevă a Liceului de Muzică ‘Tudor Ciortea’ din Brașov, la clasa de nai a profesorului Victor Dumitru lonescu. După absolvirea liceului în 2018, Cristina a început studiile de nai clasic-contemporan la Conservatorul din Amsterdam, la clasa profesorului Matthijs Koene. Cristina a absolvit studiile de licenţă în 2022, continuându-și studiile de master la aceeași instituţie. Cristina și-a dezvoltat interesul pentru muzica de cameră pe perioada studiilor, lucrând cu diverși instrumentiști și compozitori pentru a face naiul un punct de referinţă în muzica de cameră contemporană, concertând pe diferite scene muzicale ale Olandei. Lucrarea ei de Master “Naiul ca instrument de ansamblu” a cercetat modurile prin care naiul poate face parte din diferite ansambluri contemporane, alături de diferite instrumente, dar și modurile folosite de compozitorii contemporani pentru a scrie lucrări noi pentru ansambluri ce includ naiul. Cristina a absolvit studiile de master în mai 2024, printr-un concert susținut în Orgelpark Amsterdam, unde a prezentat 5 lucrări noi pentru nai în combinație cu alte instrumente, inclusiv o scurtă operă contemporană. Pe lângă nai, Cristina profesează și ca soprană, fiind parte a corurilor profesioniste Bachkoor Holland (Delft) și PAidam (Rotterdam). A concertat pe importante scene ale muzicii olandeze, precum Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw Amsterdam sau Tivoli Vredenburg Utrecht.

 

Diana Ichim este doctorandă în anul I la Universitatea Transilvania din Brașov. Pentru studiile de doctorat, dar și pentru cele de licență și masterat la pian, s-a aflat sub îndrumarea doamnei Prof. Dr. Stela Drăgulin, nume reputat al școlii pianistice românești, și mondiale. Diana a susținut numeroase recitaluri de pian atât în România, cât și în străinătate, dintre care merită amintite turneele în Bulgaria, Grecia, Mongolia, China și Emiratele Arabe Unite. A avut onoarea de a reprezenta România la Expo 2020 Dubai, susținând numeroase recitaluri de pian, atât la Pavilionul României, cât și la Jubilee Park, una dintre scenele de prestigiu ale Expo 2020 Dubai. Pe această scenă, Diana Ichim a deschis Concertul de Crăciun, organizat de Pavilionul Sfântului Scaun de la Vatican. De asemenea, Diana Ichim a susținut concerte cu orchestre, interpretând Concertul pentru pian în la minor de E. Grieg, Concertul pentru pian nr. 2 în fa minor și Andante Spianato și Marea Poloneză Briliantă op. 22 de F. Chopin și Concertul pentru pian în la minor, op. 54 de R. Schumann. Cel de-al doilea instrument pe care îl studiază Diana este clavecinul. Ea și-a început studiile de clavecin în anul 2020 la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov. În cei patru ani de licență, a fost îndrumată de clavecinista Raluca Enea și de bine-cunoscutul organist al Bisericii Negre și profesor de clavecin, Prof. Asoc. Dr. Steffen Markus Schlandt. În timpul studiilor sale de clavecin, Diana a avut diverse recitaluri de clavecin și camerale. Diana Ichim este convinsă că cele două instrumente o vor ajuta să își construiască o dublă carieră în lumea muzicii.

 

David Soporan este elev în clasa a XII-a la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov unde studiază violoncelul sub îndrumarea prof. Nadea Paraschiv. Studiul violoncelului l-a început la vârsta de 6 ani în Spania, unde a locuit până la vârsta de 10 ani. La 15 ani și-a făcut debutul ca solist cu Filarmonica din Brașov. La 16 ani a început studiul violei da gamba deoarece muzica veche este una dintre marile sale pasiuni. În anul 2023 a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Studii Teoretice sub îndrumarea tatălui său, Teodor Soporan, care i-a fost profesor de TSD și Armonie până la finalul anilor de liceu. În același an 2023 a compus prima sa lucrare majoră, Fantezia și fuga în do minor, a cărei premieră a avut loc la deschiderea festivalului Organ Nights – 2024 din Brașov, lucrare dedicată profesorului său de orchestră și muzică de cameră Steffen Schlandt.

 

Programul concertului:

1. Guillaume de Machaut (c.1300-1377) – Je ne cuit pas

2. Robert Valentine (c.1671-1747) – Trio Sonata în re minor – Adagio – Allegro – Adagio – Menuetto

3. Henry Purcell (1659-1695) – Sonata V – Moderato – Adagio – Largo – Grave – Canzona – Adagio

4. Antonio Vivaldi (1678-1741) – Trio Sonata în Do Major, Op.1 No.3 – Adagio – Allemanda Allegro – Adagio – Sarabanda Allegro

5. Gottfried Finger (1660-1730) – Sonata pentru Flaut, Oboi și Bas –  Largo – Allegro – Adagio – Allegro

6. Georg Friedrich Händel (1685-1759) – Sonata în mi minor pentru doi flauți și bas continuu, HWV 395 – Largo – Allegro – Largo – Allegro

7. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Suita pentru violoncel nr. 2,  în re minor, BWV 1008  – Preludiu – Curanta

8. Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621) – Pavana Lachrimae

Top