Trio Allegria
Ora: 17.00
Locația: Biserica evanghelică fortificată din Sânpetru
Intrarea este liberă.
Trio Allegria
Adelina Cociobanu – mezzosopran
Evelina Daiana Andrieș – harpă
Emin Curtgeafar – oboi
Trio Allegria
Combinația timbrală inedită dintre voce, oboi și harpă aduce prospețimea culorilor vii găzduite de sufletele noastre. Fiecare sunet este emanat de o vibrație, în consecință, de viață. Prin această formație camerală încercăm să trezim în publicul festivalului Musica Barcensis seninătatea bucuriei de a ne afla în prezența celei mai mărețe dintre arte – muzica. Muzica ne aduce împreună, ne ajută să comunicăm unii cu alții mai presus de cuvinte și de gesturi, muzica ne îmbrățișează și ne adoptă în lumea ei ideală – într-o lume a sufletelor: sufletul compozitorilor, sufletul interpreților și sufletul vostru, al publicului.
Adelina Cociobanu, mezzosoprana în vârstă de 24 de ani, este din județul Iași, a absolvit Colegiul Național de Artă “Octav Băncilă” din Iași în anul 2018, la clasa de canto a doamnei profesor Diana Neacșu, acolo formându-și cunoștințele și bazele în tehnica sa vocală. Tot în anul 2018 a început studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică București, anul acesta finalizând studiile de Master sub îndrumarea maestrei sale Iulia Isaev, soprană a Operei Naționale București.
În prezent este liber profesionist, colaborează cu teatrele de operă din țară, în special cu Opera Națională București. Anul acesta a debutat pe scena ONB în spectacolele Le Nozze di Figaro, La Clemenza di Tito, de W.A. Mozart, și La Traviata de G. Verdi, avându-i regizori pe renumiții Sir David Pountney, Tompa Gabor și Alexandru Nagy.
Este laureată a multor concursuri și olimpiade naționale și internaționale, fiind distinsă cu rezultate excepționale și burse importante precum: Bursa Tinere Talente – Fundația Regală Margareta a României, Bursa Unimir, Bursa Sonoro, Bursa stART, Bursa Iolanda Mărculescu, Bursa Margareta Pâslaru, Bursa de Excelență în cadrul UNMB, Bursa IconArts, participând totodată și la Masterclass-uri cu personalități de renume internațional precum: Raina Kabaivanska, Larisa Gergieva, Nelly Miricioiu, Vlad Iftinca, Viorica Cortez, Cellia Costea, Liora Maurer, Sharon Mohar, și mulți alții.
A performat sub baghetele dirijorale ale maeștrilor: Nayden Todorov, Ethan Schmeisser, Ciprian Teodorașcu, Tiberiu Soare, Daniel Jinga, Vlad Conta, Gabriel Bebeșelea, Alexandru Ganea, Bogdan Vodă, Ábel Tompa, Emil Ambrosă, Tiberiu Oprea, Constantin Grigore, Virgil Popa, și alții.
Câteva dintre realizările sale din parcursul artistic:
Marele Premiu – Concursul BelCanto la Curtea Domnească, Târgoviște;
Marele Premiu – Concursul Internațional de Canto Clasic “Pompeiu Hărășteanu”, Târgu-Mureș;
Marele Premiu – Concursul Național de Interpretare Vocală “Elena Botez”, Piatra-Neamț;
Premiul I – 2nd Swiss International Music Competition Tiziano Rossetti, Switzerland;
Premiul III – Caneres International Classical Music Competition, Vienna;
Marele Premiu – Elite International Competition, Iași;
Premiul Anual Margareta Pâslaru – pentru Originalitate Interpretativă, București;
Marele Premiu – Concursul Remember Enescu, București;
Premiul Special “Ildiko Raimondi” – Concursul Internațional de Canto Sabin Drăgoi, Lugoj.
Evelina-Daiana Andrieș este o tânără harpistă care a parcurs un traseu evolutiv remarcabil. Primii pași pe tărâmul fermecat al sonorităților gingașe ale harpei i-au fost îndrumați de către profesoara Delia Băcneanu în cadrul “Colegiului de Muzică Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Evelina este proaspăt absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, avându-i ca profesori pe maestrul Ion Ivan-Roncea și maestra Maria Bîldea, profesori care i-au împărtășit toate tainele acestui instrument al zeilor, profesori pe care tânăra harpistă îi prețuiește foarte mult.
În 2018, prin intermediul programului Erasmus, Evelina-Daiana avut oportunitatea de a fi studentă a „Royal Irish Academy of Music” din Dublin, având-o ca profesoară pe Geraldine O’Doherty. Această șansă a reprezentat și un prilej de a obține o nouă bursă la Paris în anul 2020, având-o ca profesoară pe Catherine Michel.
Evoluția tinerei harpiste a început să dobândească un contur învederat prin prisma numeroaselor olimpiade și concursuri naționale la care a fost laureată: Premiul I la Olimpiada Națională, Premiul I la Concursul Internațional Timotei Popovici, Mențiunea I la Concursul Național de Compoziție, Premiul I la Concursul Ada Ulubeanu, Bursa „Tinere Talente” a Fundației „Principesa Margareta a României” etc. De asemenea, Evelina a susținut concerte în calitate de solistă la Filarmonica de Stat Sibiu, Casa Universitarilor din Cluj, UNMB, în cadrul Festivalului SIMN 2019, precum și recitaluri care au marcat începutul carierei sale de tânără interpretă: Recital Europa Seasons (Craiova), Recital Tinere Speranțe (București), Recital la Chișinău, Recital în Tel-Aviv, Recital la Institutul Maghiar (București), Recital la Ateneul Român, Palatul Suțu, Festivalul CHEI, Turneu în U.K. alături de Maxim Vengerov (2022) ș.a.
Totodată, Evelina colaborează frecvent cu Orchestra Națională Radio, Filarmonica „Oltenia”, Filarmonica „Banatul”, Filarmonica „Mihail Jora” etc.
În prezent, Evelina este harpista Filarmonicii din Brașov și membră activă a Orchestrei Române de Tineret, orchestră alături de care a avut privilegiul de a se dezvolta din punct de vedere muzical și interpretativ. Evelina crede că ,,muzica clasică are un rol extrem de important în dezvoltarea unui tânăr. Cred că tinerii din ziua de astăzi au o nevoie acută de a cunoaște arta în toate formele ei pure, pentru că doar în acest fel în generațiile viitoare va fi sădită sămânța frumosului și a binelui.”
Emin Curtgeafar este unul dintre oboiștii Filarmonicii din Brașov. Face cunoștință cu acest instrument la Liceul de Arte din Constanța, ca mai apoi să urmeze cursurile Facultății de Muzică din Brașov și cele de master la Hochschule für Musik Würzburg. Reîntors în țară în 2008, face parte din nucleul care a dat naștere Orchestrei Române de Tineret și răspunde invitațiilor de colaborare cu Orchestra Națională Radio, Hofer Symphoniker, Philharmonische Orchester Würzburg, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti – Satu Mare și ansamblul de muzică contemporană ICon Arts. Emin Curtgeafar cântă cu plăcere în diferite ansambluri camerale: Quartetto Brassovia, Capella Coronensis, Trio Arundo și cvintetul Cantabile.
Programul concertului:
1. Giulio Caccini (1551 – 1618) – Ave Maria
2. Ennio Morricone (1928 – 2020) – Gabriel’s oboe
3. Nicolae Bretan (1887 – 1968) – Stele-n cer
4. Gabriel Fauré (1845 – 1924) – Siciliana
5. Sabin Păutza (1943*) – Din vise dragi, poeme
6. Gabriel Fauré – Pavana
7. Pietro Mascagni (1863 – 1945) – Ave Maria
8. Antonio Pasculli (1842 – 1924) – Omaggio a Bellini
9. Antonín Dvořák (1841 – 1904) – Als die alte Mutter
10. Jacques Ibert (1890 – 1962) – Entr’acte
11. A. Vejne (1989*) – Păsări