Musica Barcensis - 2024 - 7 Iulie - Bartolomeu

Deschiderea festivalului

Ora: 17.00

Locația: Biserica Evanghelică Bartolomeu, Brașov, Str. Lungă nr. 251

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

Corul Con Spirito

Ana Stamate – soprană

Jürg Leutert – orgă

Kenneth Tucker, Maria Rusu, George Stamate – dirijori 

 

Corul Con Spirito (Cluj Napoca), dirijori Kenneth Tucker (SUA), Maria Rusu, George Stamate (Cluj Napoca), la orgă cu Jürg Leutert și solista soprana Ana Stamate vor debuta în festival, ca o odă adusă bucuriei și slavei, o redare sonoră prezentând compoziţii corale sacre, acapella sau acompaniate de orgă, din repertoriul internaţional şi românesc. În principal, programul explorează diferite moduri muzicale în care au fost abordate texte din cartea Psalmilor din sec. XV, până în zilele noastre. Psalmii sunt completaţi de alte câteva lucrări care aduc relief şi culoare întregului eveniment, în deschidere, în cel mai vechi monument din Brașov. 

Corul Con Spirito a luat ființă în anul 2006, la inițiativa lui Kenneth Tucker, ca un ansamblu unde să se întâlnească muzicieni profesioniști cu amatori talentați, în jurul valorilor statornice, atât muzicale, cât și spirituale. A susținut sau a participat la numeroase concerte a capella, cu acompaniament de orgă și vocal-simfonice din toată România. Repertoriul corului include lucrări ale maeștrilor compozitori de la Thomas Tallis la Tudor Jarda sau Shawn Kirchner, precum și oratoriile Creațiunea de Haydn, Recviemul German de Brahms și Mesia de Händel. Corul a fost prezent pe plan național cu acest periplu coral, în Cluj, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, precum şi în Arad, Oradea, Deva, Alba Iulia şi Suceava. 

 

Absolvent al Conservatorului Regal de Muzică din Bruxelles, specializările pian şi muzică de cameră, muzicianul american Kenneth Tucker a venit în România, împreună cu familia, în 1992. El a desfășurat o activitate susținută ca dirijor al Ansamblului coral al Universităţii „Emanuel” din Oradea, al Corului Filarmonicii de Stat din Arad și al Corului Con Spirito. S-a remarcat ca solist atât la pian, cât şi la orgă. Aceste activități muzicale l-au purtat în multe oraşe din România şi de peste hotare: în America, Belgia, Olanda, Suedia, Franţa, Austria, Moldova, Anglia, Ucraina. O mare parte din activitatea lui se desfăşoară sub egida Fundaţiei Jubilate, cu ajutorul căreia organizează diverse cursuri, ateliere şi concerte. Una din bucuriile lui deosebite este de a-i ajuta pe cei mai puţin cunoscători ai muzicii s-o descopere, cu tot ce este dincolo de ea. 

 

Maria Rusu s-a născut și a crescut în Cluj-Napoca, unde a studiat muzica și pianul din copilărie. A absolvit Liceul Teologic Baptist „Emanuel” din Cluj-Napoca și și-a continuat studiile la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din același oraș, la secția dirijat cor (licență) și dirijat (master), sub îndrumarea conf.univ.dr. Ciprian Para, conf.univ.dr. Mihaela Cesa-Goje, prof.univ.dr. Cornel Groza și prof.univ.dr. Gheorghe Victor Dumănescu. A studiat, prin două schimburi de experiență Erasmus (2019-2020 și 2023), și la Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn-Bartholdy”, Leipzig, cu prof. Roland Börger și prof. Florian Maierl. În prezent, lucrează cu mai multe coruri de adulți și copii din Cluj-Napoca, căutând să crească și să echipeze oameni prin muzică și dincolo de muzică. Din anul 2021 este dirijor asistent al maestrului Kenneth Tucker, la corul Con Spirito.

 

George Stamate este absolvent de licență și master la Universitatea Emanuel din Oradea, avându-l ca profesor de dirijat pe Nicolae Bica. Termină cursurile de licență în Dirijat Simfonic cu Petre Sbârcea la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, respectiv de master în Stilistica Dirijorală, cu Cristian Brâncuși, la Universitatea Națională de Muzică din București. Actualmente este doctorand la Universitatea din Oradea și desfășoară seminarele de Dirijat și Ansamblu Coral în cadrul programului Licență Muzică al Universității Emanuel din Oradea.

 

Soprana Ana Stamate este absolventă a studiilor de licență la Universitatea Națională de Muzică București, secția Canto, la clasa sopranei c.d.a.i. Georgeta Stoleriu. În prezent studiază în cadrul aceleiași instituții, cursurile de master la secția Stilistică Interpretativă Instrumentală și Vocală – Canto. A participat la masterclass-uri ale Georgetei Stoleriu, Ruxandrei Donose, Leontinei Văduva și lui Ramon Vargas. A evoluat pe scenele Operei Naţionale Bucureşti, Operei Comice pentru Copii Bucureşti, Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” Bucureşti, precum şi la Filarmonicile din Râmnicu Vâlcea şi Brăila. 

 

Organistul Jürg Leutert a crescut lângă Lacul Zurich și a studiat inițial în Elveția, iar apoi și-a continuat studiile în Olanda. A activat 17 ani în funcţia de cantor, dirijor și profesor de muzică  pe insulele Lofoten, în nordul Norvegiei, alături de soția sa, Brita Falch. Jürg a predat ore pentru toate instrumentele cu coarde şi a fondat o orchestră de coarde formată din copii şi tineri. A fost, în acelaşi timp, şi dirijorul corului Vestlofoten Damekor. Cu acesta a susţinut în prezenţa M. S. Regina Sonja, la aniversarea a 100 de ani de la introducerea dreptului universal de vot, un program muzical cu lucrări aparţinând mai multor compozitoare din diferite secole şi provenind din diferite culturi. Întrucât o mare parte din lucrări nu erau scrise pentru distribuţia respectivă, soţii Leutert au refăcut aranjamentul muzical potrivit cu aceasta. Actualmente în calitate de dirijor de cor și cantor în biserica parohială evanghelică din Sibiu, alături de Brita, este mereu interesat de muzica mai puțin cunoscută, preferabil locală, păstrând interesul pentru muzica instrumentală și tradiția muzicii populare.


Programul concertului:

Psalmi şi cântece duhovniceşti

„Căci pământul va fi plin de cunoştinţa slavei Domnului, ca fundul mării de apele care-l acoperă.” Habacuc 2:14

1. Kenneth Tucker – Gata îmi este inima să cânte!  – Psalmul 108:1, 3-5

2. Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847) – Heilig  – Isaia 6:3, Psalmul 118:26, Matei 21:9

3. Charles Villiers Stanford (1852 – 1924) – Psalmul 150 – Adaptare text: Kenneth Tucker

4. Tudor Jarda (1922 – 2007) – Întru strălucire – Bazat pe Psalmul 104

5. Thomas Tallis (1505 – 1585) – A Psalm before Morning Prayer – O versificare englezească a Psalmului 117

6. Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) – Laudate Dominum – Psalmul 117

7. Heinrich Schütz (1585 – 1672) – Psalmul 100

8. Thomas Tallis – Out from the Deep – O versificare englezească a Psalmului 130:1-3

9. Tudor Jarda – Spre Tine, Doamne – Bazat pe Psalmul 130

10. Gavriil Musicescu (1847 – 1903) – Doamne, buzele mele – Psalmul 51:15 (Concertul nr. 1, partea II)

11. Percy Whitlock (1903 – 1946) Folk Tune

12. Frank Bridge (1879 – 1941) Allegro con spirito

13. Thomas TallisIf ye love Me

14. Charles Villiers Stanford – Fericiţi cei ce-s drepţi – Psalmul 119:1

15. John Rutter (1945*) I will lift up mine eyes – Psalmul 121

16. John Rutter – Praise the Lord, O my soul – Psalmul 146

17. Spiritual, ar. Wendji, Tucker – Go down, Moses

18. Albert Brumley (1905 – 1977) I’ll fly away – adaptare S. Kirchner

19. Charles Villiers Stanford De ce căutaţi pe Cel viu printre cei morţi? – Bazat pe Luca 24:5-7, Adaptare text: Kenneth Tucker

 

Corul Con Spirito

Ana Stamate – soprană
Jürg Leutert – orgă

Maria Rusu, George Stamate, Kenneth Tucker – dirijori

Top